Najnovije

NABAVITE LJUDIMA MAPU: Američki vojnici upali u bugarsku fabriku za biogorivo tokom loše organizovane vežbe! (VIDEO)

Američka ambasada u Sofiji izvinila se zbog slučajnog upada koji su američki vojnici izveli u bugarskoj fabrici za proizvodnju opreme za proizvodnju biogoriva ranije ovog meseca. Upad se dogodio tokom vojne vežbe NATO-a.

Američka vojska. (Foto: Jutjub)

Kratki oružani upad dogodio se 11. maja, dok je Bugarska bila domaćin američkim i drugim savezničkim snagama koje su učestvovale u vežbi "Brzi odgovor". Međutim, bugarska javnost je za to saznala tek u petak, nakon što je vlasnik fabrike to saopštio za medije.

Snimak sa sigurnosnih kamera fabrike pokazuje kako se sedam naoružanih američkih vojnika kreće kroz fabriku kako bi osigurali objekat, bez otpora radnika. Pošto nisu pronašli „neprijatelja“, američki vojnici su otišli.

Američka ambasada u Bugarskoj je saopštila da je za incident saznala tek ove nedelje i da joj je duboko žao. Upad su izvršili vojnici 173. Padobranske brigade, koji su zalutali izvan naznačenog područja vežbe u vazduhoplovnoj bazi Češnegirovo, gde su trenirali „upad i čišćenje više bunkera i objekata“.

„Američka vojska ozbiljno shvata obuku i daje prioritet sigurnosti naših vojnika, naših saveznika i civila. Iskreno se izvinjavamo preduzeću i njegovim zaposlenima“, saopštila je američka ambasada.

Fabrika "Kim inženjering" nalazi se u blizini aerodroma, oko 20 km istočno od grada Plovdiva. Firma je specijalizovana za proizvodnju opreme za proizvodnju biogoriva. Vlasnik Marin Dimitrov rekao je da su se njegovi radnici veoma uplašili upadom.

„Svi moji radnici su bili izloženi velikom stresu. Mislim da su i uvređeni”, rekao je vlasnik fabrike.

Ministarstvo odbrane Bugarske je incident ocenilo kao "očigledan nesporazum" koji nije podrazumevao upotrebu sile ili maltretiranje civila, ali je pristalo da plati fabrici eventualnu materijalnu štetu.

Bugarska vojska trenutno istražuje zašto su informacije o američkom upadu ostale skrivene od javnosti skoro dve nedelje. Georgij Panajotov, bugarski izaslanik pri UN-i i trenutno  vršilac dužnosti ministra odbrane zemlje, rekao je tokom konferencije za medije da nije bilo pokušaja zataškavanja incidenta.

To nije sprečilo neke bugarske opozicione političare da pozovu na ostavku Panajotova.

"Da li ministar odbrane želi da ljudi s oružjem provale u njegov dom i kako bi to nazvao", saopštila je stranka "Napad". Panajotov je bio na čelu odeljenja NATO-a u bugarskom ministarstvu spoljnih poslova, što ga, smatra stranka, čini pristrasnim i nesposobnim za preispitivanje situacije.

"Brzi odgovor 2021" bila je multinacionalna vežba koju je predvodila američka vojska u kojoj je učestvovalo više od 7000 padobranaca iz 10 zemalja NATO-a.

DŽihadisti uputili jezivu pretnju Izraelu, najavljuju krvoproliće! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA