Najnovije

DVE RUSKE VOJNE BAZE OSVANULE NA GRANICI: Jermeni konačno bezbedni, Azeri im više ništa neće smeti! (VIDEO)

Ovih dana su podignute dve nove ruske vojne baze u jermenskom regionu Sjunik, koji se graniči sa Azerbejdžanom i Iranom, na jugu Jermenije. To je saopštio premijer Jermenije Nikol Pašinjan 3. maja.

Ruska vojska. (Foto: mil.ru)

- Ovo je dodatna bezbednosna garancija ne samo za region Sjunik već i za Jermeniju - rekao je Pašinjan.

- Spoljni bezbednosni sistem Jermenije nije promenjen ni pre rata, ni posle njega. A ovaj sistem se zasnivao prvenstveno na jermensko-ruskim zajedničkim jedinicama i Ujedinjenom regionalnom sistemu PVO u regionu Kavkaza - rekao je Nikol Pašinjan.

Sjunik je strateški pojas Jermenije koji se nalazi između Azerbejdžana, azerbejdžanske regije Nahčivan i Irana.

Trenutno u Nagorno-Karabahu deluje ruski mirovni kontingent. Tamo je doveden nakon prekida neprijateljstava između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Karabahu 10. novembra 2020. godine.

Ruski mirovni kontingent u Nagorno-Karabahu broji 1.960 pripadnika 15. odvojene motorizovane brigade Centralnog vojnog okruga.

Jermenija je saveznik Rusije u ODKB-u. Prvi rat u Nagorno-Karabahu, koji je zvanično završen 1994. godine, ojačao je veze Jermenije sa glavnim saveznikom Rusijom, što je osiguravalo bezbednost zemlje. Jerevan je zaključio niz međunarodnih sporazuma, koji uključuje i Moskvu, koji su prvenstveno uticali na vojnu sferu:

Jermenija je dobila dva ciljana zajma u iznosu od 200 i 100 miliona dolara sa minimalnom kamatnom stopom (3% godišnje) za kupovinu modernog naoružanja po domaćim ruskim cenama, što je 3-5 puta jeftinije od cena na svetskim tržištima.

Rusija je obezbedila Jermeniju mobilnim balističkim raketnim sistemima kratkog dometa Iskander. Rusija i Jermenija potpisale su sporazume o stvaranju zajedničkog sistema PVO i zajedničke grupe trupa.

Zajednička rusko-jermenska odbrambena proizvodnja zasnovana na modernim tehnologijama razvijena je u Đumriju; zemlje su usko sarađivale na polju strateške obaveštajne službe.

Jermenija se složila da održava 102. rusku vojnu bazu u Gjumriju, četiri čuvara Odeljenja graničnih trupa FSB Rusije i bazu ruskog vazduhoplovstva "Erebuni" u Jerevanu.

Vreme prolazi, ali Rusija ostaje glavni strateški partner Jerevana i jedini koji može da pruži neophodnu vojnu podršku uprkos neprijateljskoj politici jermenskog rukovodstva.

Vučić napao vojnike koji neće da se vakcinišu! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA