Najnovije

Bajdenova odluka menja tok borbe protiv pandemije korona virusa!

To predstavlja napredak u međunarodnim naporima da se suspenduju patentna pravila dok pandemija besni u Indiji i Južnoj Americi.

DŽo Bajden. (Foto: Flickr)

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena dala je podršku odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv kovida-19.

To predstavlja napredak u međunarodnim naporima da se suspenduju patentna pravila dok pandemija besni u Indiji i Južnoj Americi.

SAD su bile glavni protivnik predloga Svetske trgovinske organizacije (WTO) da se obustavi zaštita intelektualne svojine u nastojanju da se pojača proizvodnja vakcina.

Predsednik Bajden bio je, međutim, pod sve većim pritiskom da podrži taj predlog, uključujući i brojne demokrate u Kongresu.

Ketrin Tai, trgovinska predstavnica Sjedinjenih Država, objavila je stav administracije, prenosi AP.

"Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredne okolnosti pandemije koronavirusa zahtevaju vanredne mere", kazala je ona i dodala da administracija snažno veruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u cilju okončanja pandemije podržava odricanje od te zaštite za vakcine protiv kovida-19.

Tai je kazala da će SAD učestvovati u pregovorima u vezi sa tim pitanjem u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, dodavši da će ti pregovori potrajati s obzirom na prirodu institucije i složenost pitanja.

Ukoliko se u okviru Svetske trgovinske organizacije postigne konsenzus, patenti vakcina biće dostupni za korišćenje drugim proizvođačima od čega bi najviše mogla da profitira Indija, koja je trenutno teško pogođena drugim talasom pandemije.

Bajden i Putin se sastaju u Beogradu? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA