Najnovije

JOKSIMOVIĆ: Snažna podrška saradnji Kine i zemalja CIE

Srbija snažno podržava kinesku inicijativu za saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao inicijativu koja daje ogroman doprinos jačanju regionalne saradnje i ekonomskom razvoju svih 16 zemalja, izjavila je danas u Budimpešti internacionalna sekretarka SNS Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović na panelu (Foto: Tanjug/printskrin)

Srbija snažno podržava kinesku inicijativu za saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao inicijativu koja daje ogroman doprinos jačanju regionalne saradnje i ekonomskom razvoju svih 16 zemalja, izjavila je danas u Budimpešti internacionalna sekretarka SNS Jadranka Joksimović.
"Srbija veruje da kineska inicijativa za saradnju sa ovim regionom predstavlja odličnu priliku za razvoj svih nas", rekla je Joksimović, koja je i ministarka zadužena za evropske integracije, u govoru na panelu u okviru Političkog dijaloga Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE).
Na skupu u glavnom gradu Mađarske okupili su se predstavnici političkih partija iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, i Komunističke partije Kine, u okviru mehanizma saradnje "16 + 1", na kojem se razgovara o unapređenju razvojnih strategija u okviru tog mehanizma.
Joksimović je na panelu, koji je otvorio je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, istakla da je iskustvo Srbije u saradnju sa Kinom veoma pozitivno, naročito u poslednjih nekoliko godina, navodeći kao primere most na Dunavu, vredan 170 miliona evra, koji je izgrađen u saradnji sa kineskim parterima, ulaganja u Železaru Smederevo, izgradnju pruge Beograd - Budimpešta...
Kineske inicijativa za saradnju za zemljama CIE značajna je jer otvara perspektivu za održive kineske investicije u regionu i povezuje ekonomije naših zemalja, ocenila je Joksimović.
Prema njenim rečima, iako su predstavnici različitih partija danas prisutni na skupu, svi oni se slažu u jednom, a to je briga za ekonomiju svoje zemlje i pronalaženje načina za njihovo dalje unapređenje.
Ona je navela da u poslednjih nekoliko godina Srbija sprovodi reforme koje su dovele do finansijske konsolidacije, smanjenja deficita, dodajući da će ekonomski rast ove godine biti tri odsto BDP-a.
Joksimović je dodala da SNS, sa većinskom podrškom, u Srbiji predstavlja okosnicu reformskog procesa i predvodnika procesa evrointegracija zemlje.
"Jačanje regionalne saradnje jedan je od ključnih prioriteta ekonomske i spoljne politike Vlade Srbije", navela je Joksimović.
Skupu je prisustvovao i potpredsednik SNS-a Marko Đruić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA