Najnovije

INSPEKCIJA KAO INKVIZICIJA PROTIV TURIZMA: Zatvaraju objekte, pljušte kazne zbog distance, traže maske na otvorenom...

Za nama su praznični dani tokom kojih je u turističkim mestima bio veliki broj turista. Epidemiolozi su upozoravali da je i tada bilo veoma važno poštovanje preventivnih mera. Svetlana Mijatović, zamenica rukovodioca Radne grupe za koordinaciju republičkih inspekcija kaže za RTS da je tokom praznika bilo angažovano oko 400 inspektora.

Svetlana Mijatović (foto: RTS/Fejsbuk printskrin)

Svetlana Mijatović je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da rezultati koje su dobili tokom praznika ne govore da su se mere poštovale više nego do sada, otprilike na istom nivou.

"Mnogo je ljudi bilo na raznim destinacijama, pa je razumljivo da je rezultat isti", kaže Mijatovićeva.

Tokom praznika je bilo angažovano oko 400 inspektora.

"Ukupno je izvršeno oko 13.600 nadzora. Najviše su pregledani ugostiteljski objekti za ishranu i piće, izvršeno je 8.600 nadzora, i u turističkim centrima, Kopaonik, Zlatibor, banje, Fruška gora i Palić, tržni centri, trgovinske radnje i marketi, tu je urađeno oko 400 nadzora. Oko 300 autobusa u javnom prevozu je pregledano od strane inspekcije", navodi Mijatovićeva.

Najčešći prekršaji su bili, kaže, kao i do sada - nenošenje maske, fizička distanca, kao i prekoračenje radnog vremena u istom procentu.

"Žurke nisu bile predmet nadzora, nije bilo prijave za žurke u privatnom smeštaju", kaže Mijatovićeva.

Mere su se, napominje, jednako poštovale svuda ili se na jednak način nisu poštovale.

"Skoro pa da u svim gradovima imate identičnu situaciju. Zatvoreno je šest objekata i izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti. Reč je o ugostiteljski objekatima - dva u Vranju, dva u Priboju, jedan u Loznici i jedan u Beogradu", ističe Mijatovićeva.

Najsavesnije su bile generacije 45 ili starije od 50 godina, a najviše su kršili mere oni od 25 do 45 godina.
Najveći problem nepoštovanje distance

Najveći problem je u ovom trenutku nepoštovanje distance.

"Ugostitelji su otvorili bašte, od juče se radi i u zatvorenom. Ali se generalno ne poštuje 50 odsto kapaciteta. Nama ni stolovi nisu na toj distanci, i kada gosti sednu oni su na pola metra. Razmak između dva gosta mora biti dva metra, kako je propisano u naredbi. Ne poštuje se odredba da se smaske skidaju kada se pije piće ili jede hrana", ukazuje Mijatovićeva.

Prve informacije sa terena od juče, govore da se objekti u zatvorenom nisu potpuno koristili, jer je bilo lepo vreme.

"I dalje su se gosti zadržavali u baštama. Maske bi morale da se nose i u zatvorenom, i u otvorenom prostoru i samo da se skinu za vreme konzumacije. Apelujemo i na vlasnike objekata i na građane. Preporuka je da se maska apsolutno mora nositi u zatvorenom, i na otvorenom kada ste okruženi ljudima. I to je jedini način da zaštitite sebe i druge od sebe", dodaje Mijatovićeva.

Izrečena su 102 prekršajna naloga u vrednosti 2,5 miliona dinara.

"Više od polovine je u ugostiteljskim objektima. Od 66 kazni 40 je za nenošenje maski. Dakle, potpuno lična odgovornost pojedinaca, onih koji dolaze i zaposlenih. Isti broj kazni, ali samo za nenošenje maske bio je prilikom kontrole koncerata, sportskih događaja i u trgovinama", zaključila je Mijatovićeva.

Kako naprednjaci lažu seljane Drlupe da će im napraviti put za 50 pristupnica, čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA