Najnovije

SUNOVRAT STRANKE MILA ĐUKANOVIĆA SE NASTAVLJA: Dotučeni su u Herceg Novom

Na današnjim izborima u Herceg Novom učestvovalo je pet koalicija i jedna lista, a pravo glasa imalo je nešto više od 25.500 birača koji su glasali na 51 biračkom mestu.

Herceg Novi (Foto: Jutjub)

Nezvanično „Vijestima“ su iz Demokratske Crne Gore kazali da je na osnovu 75 odsto obrađenih podataka koalicija „Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“, osvojila je 27,44 odsto glasova ili 10 mandata.

DPS – SD osvojio je 21,4 (8 mandata), Za budućnost Herceg Novog 19,5 (7 mandata), Novska lista 19,2 (7 mandata), URA 7,8 (2 mandata) i Prava 4,4 (1 mandat).

Ispred koalicije, Tamara Vujović je kazala da imaju trendove koje pokazuju da su najjača koalicija i da će rezultat pokazati da je opozicija na istorijskom minimumu.

„Istorijska pobjeda znači da DPS i njihovi partneri će konacno imati 1/4, a partija na vlasti 3/4 tako da će opozicija biti na istorijskom minimumu“, kazala je Vujović.

Novljani su na današnjim izborima birali 35 umjesto dosadašnja 34 odbornika za lokalni parlament.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 20 časova izlaznost 66,37 odsto ili 16.984 birača.

Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 20 časova iznosila je 66,95 odsto ili 16.689 birača.

Lokalni izbori u Herceg Novom, gradu na crnogorskom primorju, su drugi po redu lokalni izbori od promjene vlasti u avgustu 2020. kada su parlamentarnu većinu osvojili zajedno Demokratski front (DF), Demokrate i građanski pokret URA, a Demokratska partija socijalista (DPS) je nakon trodecenijske vlasti prešla u opoziciju.

Na poslednjim izborima u Herceg Novom 2017. godine najviše mandata osvojili su zajedno Demokrate (devet) i DF (četiri) koji su formirali vlast, dok je DPS iako je pojedinačno osvojila najviše, 12 mandata, ostala u opoziciji.
Demokratska partija socijalista poslednji put je imala vlast u Herceg Novom od 2014. do 2017.

Vlast u Herceg Novom dugo već drže partije koje su godinama bile u opoziciji i koje od poslednjih parlamentarnih vladaju na državnom nivou.

Prema popisu iz 2011. godine u Herceg Novom živi nešto preko 30 hiljada stanovnika od kojih se gotovo polovina, 49 posto izjašnjavaju kao Srbi.

Crnogoraca je 33 odsto, a Hrvata dva odsto dok je Bošnjaka i Albanaca manje od jednog procenta.

O artiljerijskoj paljbi kod Podgorice pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA