Najnovije

NATO SE ŠIRI: Bivše jugoslovenske republike su dokaz

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ponovio da je region Zapadnog Balkana od velike važnosti za Alijansu, i da je članstvo Severne Makedonije i Crne Gore dokaz da su vrata NATO-a otvorena.

NATO (Foto: Pixabay)

"Dobili smo nove članice iz tog regiona u poslednjih nekoliko godina, čime dokazujemo da su vrata NATO-a otvorena. Severna Makedonija i Crna Gora su nove države članice, ali imamo i partnere u drugim zemljama iz regiona i još uvek imamo KFOR na Kosovu", rekao je Stoltenberg u intervjuu o budućnosti NATO-a u narednih 10 godina, a uoči današnjeg samita NATO-a u Briselu, prenosi agencija MIA.

"Prisutni smo i nastavljamo da pomažemo u stabilizaciji regiona", poručio je generalni sekretar Alijanse.

Navodi i da očekuje uspešne razgovore sa liderima u razvoju novih tehnologija za 30 država članica NATO-a kako bi mogle efikasno da odgovore na "nove bezbednosne izazove", uključujući i one koji proizlaze iz klimatskih promena.

Naglašava, međutim, da se moraju povećati ulaganja u budžet NATO-a za niz aktivnosti, i podseća da Alijansa ima tri ključna budžeta: civilni, vojni i infrastrukturni.

Severna Makedonija prvi put na samitu NATO-a

Severna Makedonija prvi put učestvuje na današnjem samitu NATO-a kao ravnopravna članica te alijanse, zajedno sa ostalih 29 saveznika, izjavio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

"Jedan za sve, svi za jednog, jer zajedno smo jači!", napisao je Zaev na svom nalogu na Fejsbuku.

Zaev danas u Briselu predvodi delegaciju Severne Makedonije koju čine i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i ministarka odbrane Radmila Sekerinska, prenosi agencija MIA.

"Jačanje transatlantske veze, intenziviranje političkih konsultacija, jača kolektivna odbrana, snažna otpornost, tehnološki razvoj, predstavljaju garancije za Severnu Makedoniju koja prvi put može da izrazi svoj stav ravnopravno sa svima", naglasio je Osmani uoči odlaska u Brisel.

Ko preuzima komandu na Kosovu i Metohiji, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA