Najnovije

ŠVEDSKI VRHOVNI KOMANDANT: Spremajte se za rat protiv Rusije

Vrhovni komandant oružanih snaga Švedske Mikael Buden upozorio je na pretnju napadom na kraljevinu, pozivajući da se pažljivo nadgledaju akcije Rusije.

Švedska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Švedske)

"Ne može se isključiti mogućnost oružanog sukoba," citirao ga je Aftonbladet.

Prema obaveštajnim podacima, Švedska bi pre svega trebalo da bude oprezna prema „hibridnim i nelinearnim“ napadima Rusije. Vrhovni komandant pozvao je vojne i civilne organizacije da se pripreme za zajednički odgovor i ojačaju ofanzivne sposobnosti u pogledu sajber bezbednosti.

Buden nije precizirao da li Švedska može da isključi struju u Rusiji. Objasnio je da bi ta zemlja trebalo da ima mogućnost da utiče na druge države i spreči sprovođenje određenih sajber operacija.

Prošle jeseni švedski parlament odobrio je povećanje odbrambenog budžeta do 2025. na 89 milijardi kruna (oko 770 milijardi rubalja - prim. aut.), što je rekord od 1950-ih.

U januaru je državno ministarstvo odbrane objavilo seriju filmova u kojima je Rusiju prikazalo kao potencijalnog protivnika u hipotetičkom ratu. Istovremeno, to nije direktno rečeno u video zapisima: korišćene su reference na sovjetsko-američku konfrontaciju, kao i drugi indirektni tragovi.

Kako Švajcarska jača vojsku, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA