Najnovije

VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: Hteli su da nas izbace! Tražimo iskopavanje karaule Košare!

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, obratio se danas javnosti nakon pregovora sa delegacijom privremenih vlasti u Prištini koji su održani juče u Briselu.

Aleksandar Vučić. (Foto: predsednik.rs)

Vučić je na početku rekao da će i Skupštinu Srbije izvestiti o detaljima pregovora sa Prištinom.
On kaže da je jedini cilj Prištine bio da izbaci Beograd iz dijaloga.

- Jedina stvar oko koje smo uspeli bar malo da razgovaramo bili su zahtevi da izvršimo iskopavanja kako bismo otkrili masovne grobnice. Tražili smo iskopavanje na Košarama, ali nismo dobili nikakav odgovor, osim da će Priština izvrštiti ispitivanje terena. Za još nekoliko lokacija nismo dobili nikakv odgovor. Na sve ove zahteve imao sam razumevanje predstavnika EU. Albanci su rekli da ne žele da dozvole iskopavanje jer bi neko mogao da zaključi kako su oni činili zločine. Svi su se gledali u čudu. Beograd, na drugoj strani, ne štiti nikakve zločince i nemamo probleme sa iskopavanjima. Želimo da nađemo tela naših stradalih i vojnika i civila. Bili smo blizu dogovor koji bi doprineo bar malo miru i stabilnosti izmeđui Srba i Albanaca, a onda su iz prištnske delegacije tražili da se smeni Veljko Odalović koga su nazvali "Geringom". N eznam odakle im takva drskost i beozbrazluk da to traže i odlučuju ko će biti naš predstavnik za nestala lica - kaže Vučić.

Predsednik navodi da je oštro odgovorio Kurtiju i svim predstavnicima Prištine.

Zahtevi Prištine

Predsednik je otkrio koji su bili predlozi Prištine.
- Tražili su priznanje nezavisnosti Kosova i samo ponavljali "Kada, kada, kada, kada". Dobli su samo jedan odgovor, ali jasan: "Nikada!". Onda se Kurti pozivao na Bajdena i njegovo pismo. Ja sam rekao da je Srbija suverena država koja poštuje SAD, ali da imamo različit stav o Kosovu.

- Onda su rekli da se naoružavamo zbog njih. To nisam ni demantovao jer je besmisleno razmišljati da bismo ratovali sa NATO koji je na Kosovu. Rekli su kupujete od Rusa, hoćete da napadnete, pa sam rekao kupujemo i od Francuza i imamo pravo kao suverena zemlja da se naoružavamo i jačamo našu vojsku kao faktor odvraćanja od svake pretnje.

- Onda su tražili deklaraciju o miru, a deklaracije mogu da potpišu samo suverene zemlje. Upotrebili su tu reč mir na kojoj insisitiramo da bi opet progurali svoju priču o nezavisnosti.

- Hteli su da promene sporazum CEFTA  da se zove SEFTA i da ubace svoje simbole i kažu kako ih je Srbija priznala. I na kraju, tražili su smenu Veljka Odlaovića i Zorana Anđelkovića.

ZSO

- Mi smo tražili da ispune obaveze koje su potpisali i da se formira ZSO. Oni su stalno pričali o 14. februaru i onda sam shvatio da je to Kurtijev rođendan. On tvrdi da su vlade pre njega bile nelegitimne i da on ne priznaje prošle sporazume.
Albanci tražili da Srbi prestanu da dolaze na liturgije

- Tražili su da Srbija prestane sa provokacijama jer Srbi dolaze da drže liturgije u crkvama na Kosovu. Ostao sam nem nekih 30 sekundi. sada možete da razumete zašto se Srbi osećaju ugroženo. Imaći nekoliko razgovora sa predstavnicima Srba sa KiM u narednom periodu.

Pronađena masovna grobnica u Iraku! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA