Najnovije

AMERI BRANE SIRIJSKA NAFTNA POLJA DO POSLEDNJEG DAHA: Otvorili žestoku vatru, zapucali iz svih haubica! (FOTO/VIDEO)

Aameričke snage održale su vojnu vežbu sa živom vatrom, koristeći tešku artiljeriju u bazi koja se nalazila u okviru naftnih polja al-Omar u severoistočnom regionu Sirije.

Američka vojska. (Foto: army.mil)

U artiljerijskoj vežbi koja je održana 14. juna učestvovali su vojnici 156. pešadijskog puka američke vojske i 141. poljskog artiljerijskog puka. Prema američkoj Centralnoj komandi, trupe su pucale iz M777 155 mm haubica.

Prošle godine američka vojska je rasporedila nekoliko haubica M777 na severoistoku Sirije kako bi podržala svoje saveznike u Sirijskim demokratskim snagama (SDF). Haubica ima efikasan domet gađanja do 40 km i može da puca na municiju vođenu GPS-om i bele granate fosfora.

Slična vežba održana je na naftnim poljima al-Omar pre više od godinu dana. Ta polja su najveća i najbogatija u Siriji. SAD tamo imaju veliku bazu.

Ranije ove godine, koalicija predvođena SAD-om porekla je raspoređivanje dodatnih trupa ili uspostavljanje novih baza na severoistoku Sirije. Međutim, nedavni događaji ukazuju na suprotno. Samo 17. juna u region je ušao konvoj od 55 kamiona koji su prevozili zalihe i opremu za američke trupe.

Stalno nagomilavanje vojske na severoistoku Sirije ukazuje da SAD ne planiraju da napuste region uskoro. Vašington tvrdi da su tamo prisutne njegove trupe za borbu protiv ostataka ID-a i za "čuvanje" nafte.

Idlib postaje pravi pakao za terorističku zloglasnu grupu! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA