Najnovije

Odeljenje istorijskih nauka SANU: O jednoj nečasnoj reviziji istorije

Neposredan povod ovog oglašavanja je najava novoimenovanog direktora Muzeja žrtava genocida da će nastaviti nemoralni posao kojim su se bavili njegov prethodnik na toj dužnosti i predsednik UO Muzeja.

SANU (Foto: jutjub)

Odeljenje istorijskih nauka SANU dostavilo je dopis Izvršnom odboru SANU u vezi sa pokušajima sistematskog smanjivanja broja žrtava, prvenstveno u Jasenovcu i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu. Odeljenje je zamolilo Izvršni odbor SANU za mišljenje i podršku za objavu teksta široj javnosti.

Izvršni odbor SANU podržava stav Odeljenja istorijskih nauka SANU o potrebi da se reaguje na pokušaje revizije istorije i slaže se da tekst reagovanja Odeljenja treba učiniti javnim.

O jednoj nečasnoj reviziji istorije

U poslednje vreme svedoci smo jedne nečasne pojave u srpskoj istoriografiji, usmerene na posebnu vrstu revizije istorije i pokušaje sistematskog smanjivanja broja žrtava, prvenstveno u Jasenovcu i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom, ali i u Srbiji u Prvom svetskom ratu. Sve do nedavno, takav odnos prema postradalom stanovništvu u NDH (Srbima, Jevrejima i Romima) imali smo prilike da vidimo u mnogim slučajevima u Hrvatskoj, gde je njegov najpoznatiji začetnik i tumač bio Franjo Tuđman.

Poslednjih nekoliko godina, osporavanjem i umanjivanjem broja jasenovačkih i drugih žrtava ustaških zločinaca počeli su se baviti i pojedini istoričari iz Srbije. Važno je, zbog čega to treba i naglasiti, da se u poslovima upravo takve revizije, kojom se nanosi uvreda ustaškim stradalnicima, kao ‘krovna ustanovaʼ istakao Muzej žrtava genocida. Neposredan povod što se Odeljenje istorijskih nauka SANU oglašava o ovom problemu je taj što je novoimenovani direktor Muzeja, čak i pre imenovanja, najavio da će nastaviti nemoralni posao kojim su se bavili njegov prethodnik na toj dužnosti i predsednik Upravnog odbora te ustanove. Najpre osudivši ustaške zločine, istakao je da je ʻnaša uspomena na Jasenovac dominantno politička i matematičkaʼ, te da taj logor, čiji je broj žrtava procenio na 122-130 hiljada, ‘koristimo za prepucavanjaʼ i ʻsvi zajedno manipulišemo žrtvamaʼ. Navedena izjava u duhu je već poznatih njegovih stavova, uključujući istoriografski neutemeljenu odbranu Josipa Broza od nerazjašnjenog odnosa koji je imao prema Jasenovcu, kao i tvrdnje da ʻmladima (ali očito i onima manje mladim) danas treba jedno ozbiljno resetovanje kolektivnog sećanjaʼ, budući da su ga poslednjih ʻtrideset mučnih šovenskih godina zamaglili i mistifikovali upravo nacionalistički istoričari obeju strana. Uz blagoslov političke vrhuške, naravnoʼ.

O novom neprijateljskom činu prema Srbima pročitajte OVDE.

Izvor: Stanje stvari

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA