Najnovije

HRVATSKI ISTORIČAR GORAN ŠARIĆ: Niko nije kriv, dok se ne dokaže da je Srbin!

Mišljenje koje se razlikuje od većinskog uglavnom će naići na osudu. Hrvatski istoričar i katolički teolog iz Rijeke Goran Šarić poznat je kao neko ko otvoreno iznosi svoje mišljenje, iako često njegovi stavovi nailaze na brojne napade u njegovoj rodnoj zemlji.

Goran Šarić. (Foto: Jutjub)

Podrška koju srpski narod dobija od ovog mladog čoveka neobična je mnogima jer smo navikli da iz Hrvatske mogu da stignu samo uvrede i napadi na srpski narod. Nedavno je zahvaljujući svom tekstu doživeo globalnu cenzuru, koja ga, kako kaže, nije omela. 

- Napisao sam tekst „Zapad osudio Mladića, a tko će osuditi Zapad?“ u kojem sam striktno pazio da ne negiram ni presudu ni zločine, već sam se pitao kako je moguće da Hag osuđuje gotovo samo Srbe i odakle Zapadu moralno pravo da ikome sudi? To je bilo dovoljno za brisanje teksta i blokadu mog profila na nekoliko dana. Već duže vreme Fejsbuk sistematski briše moje objave, zato što ih konstantno prijavljuju ideološki blizanci - klero-fašistički krugovi u Hrvatskoj i auto-šovinistički u Srbiji.

Istakli ste u nekim intervjuima da ste trpeli pretnje i uvrede jer često stajete na stranu Srba, ali ipak ne odustajete od svojih stavova. Da li brinete za svoju bezbednost?

- Nije mi drago kad dobijem pretnje i uvrede, međutim, ne brinem se ni za svoju bezbednost niti za život jer sam vernik i znam da, kao što to u Bibliji piše, „uzalud čuvari čuvaju grad, ako ga Bog ne čuva“. Ti ogorčeni napadi proustaškog dela hrvatskog društva, kao i uhljeba i drugosrbijanaca, samo su dokaz da argumentima rušim njihovu antisrpsku propagandu. Kad me oni ne bi napadali, zapitao bih se da li sam na pravom putu?

Kako vi doživljavate presudu Ratku Mladiću?

- Tu presudu mogu tumačiti samo u kontekstu celokupnog dosadašnjeg rada Haškog suda. Da li je vama jasno da Hag ni jednog jedinog Hrvata nije osudio za zločine nad Srbima?! Da je Hag na slobodu pustio Nasera Orića?! Sud koji nije našao za shodno da osudi zločine nad Srbima iz Pakračke Poljane, Vukovara, Siska, Gospića, Lore, Medačkog DŽepa, Grubora, Varivoda nema nikakav kredibilitet. Praksa pokazuje da se Hag uglavnom vodio idejom - niko nije kriv dok se ne dokaže da je Srbin.

U medijima bivših jugoslovenskih republika se često govori o genocidu u Srebrenici. Da li je genocida bilo?

- Srebrenica je bez sumnje strašan masakr bošnjačkog stanovništva, međutim, ako je Srebrenica genocid, zašto genocid nisu i zločini Naserove vojske nad srpskim civilnim stanovništvom Kravice, Bratunca i drugih sela Podrinja? Najveći islamski teolog današnjice Šejh Imran Husein objasnio je da se zločin u Srebrenici pravno ne može klasifikovati kao genocid, bar prema onome što je genocid uvek značio u međunarodnom pravu. Zanimljivo je da Srbe za genocid optužuju oni koji su izvršili genocid nad stotinama miliona Indijanaca, afričkih crnaca, Indijaca, Aboridžina... 

Dok se od Srba očekuje da priznaju i postojeće i nepostojeće zločine, drugi odbijaju da priznaju svoje. U Hrvatskoj mnogi negiraju da se u Jasenovcu dogodio genocid, događaj poput Oluje se slavi… Zašto je to tako?

- Zato što je u jednom dobrom delu hrvatskog društva, pogotovo u ruralnim i nerazvijenim krajevima, uticaj katoličke crkve i dalje veliki. Dovoljan vam je podatak da visokorangirani katolički sveštenik Stjepan Razum predvodi falsifikatore koji negiraju Jasenovac. U vezi s „Olujom“, porazna je činjenica po same Hrvate da im je najveći državni praznik dan kad su proterali desetine hiljada svojih suseda sa njihovih vekovnih ognjišta. A da izbrišete doprinos tih Srba iz hrvatske istorije, izbrisali biste bar polovinu hrvatske istorije.

Ovih dana su aktuelni pregovori u Briselu između Beograda i Prištine. Stalno se stiče utisak da zapadne sile vrše pritisak samo na Srbiju. Zašto je Srbija uvek na tapetu?

- Pre svega, zapadne sile znaju da Srbi imaju slobodarsku tradiciju i emancipatorski duh koji nije moguće slomiti. Srbi kao takvi nisu dobri kandidati za poslušne robove globalističkih elita. Zapadne sile više vole narode poput Albanaca, čiji lideri izjavljuju da oni nemaju samostalnu spoljnu politiku ili Hrvata, čija je jedina spoljna politika dodvoravanje Americi i Nemačkoj. Kad znate da zapadnjaci u Srbima vide vernog ruskog saveznika, onda vam je jasno zašto je već dva veka Zapad nenaklonjen srpskim interesima.

Milov režim je duboko pustio pipke 

Kako vi gledate na burna dešavanja u Crnoj Gori poslednjih meseci? 

- Pokazalo se ono što smo i mogli pretpostaviti, Milov režim je vrlo duboko pustio svoje pipke i jedni izbori nisu dovoljni da se sva šteta sanira. Najveće razočaranje je Krivokapić, koji radi sve suprotno od onog zbog čega mu je narod dao glasove. 

Šta mislite da je potrebno da bi se tenzije između bivših jugoslovenskih republika konačno smirile?  

- Postoji samo jedan način, a to je stara deviza - Balkan balkanskim narodima. To ne znači da takav koncept isključuje sukobe, ali jedno je kad mi sami između sebe rešavamo svoje probleme, a sasvim drugo kad služimo kao laka pešadija zapadnih sila u njihovoj geopolitičkoj borbi protiv Rusije i Kine. Kako Srbi uvek odbijaju da budu topovsko meso u ratovima Zapada i Rusije, onda Zapad sve ostale balkanske narode nahuška na Srbe. Istorija je pokazala, a i sadašnjost (ova kriza sa koronom), da samo jaka Srbija znači i jak Balkan. Kad je Srbija bila slaba, Zapad je kolonizovao sve bivše jugoslavenske republike, a čim je Srbija malo stala na noge, odmah je vakcine dala svim svojim susedima koji su pohrlili u Beograd na vakcinisanje i nisu se žalili na „velikosrpsku hegemoniju“.

Zapad nek sačuva non-pejpere kad im nestane toalet-papira 

Poslednjih meseci smo svedoci mnogobrojnih non-pejpera i najrazličitijih ideja o prekrajanju granica...

- Ne verujem da može doći do promene granica u skorijoj budućnosti, a kad bi i došlo, te promene bi bile samo na štetu Srbije. Setite se u kakvim je granicama Srbija 1918. ušla u Jugoslaviju, a u kakvim je izašla. Te non-pejpere nek zapadnjaci sačuvaju kad im u sledećoj korona krizi nestane toalet-papira.

Srbi besni zbog sramne odluke o Srebrenici! Traže od Srbije da reaguje! Više o tome OVDE.

Izvor: alo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA