Najnovije

ZLOČIN U SREBRENICI O KOJEM SE ĆUTI: Dogodio se pre građanskog rata u BiH

Nad Srbima u Srebreničkom srezu počinjen je genocid u Drugom svetskom ratu jer je utvrđeno da je postojala jasna namera da Srbi biološki nestanu sa ovog prostora s obzirom da su ustaše ubijale decu i žene, rekao je istoričar Dragan Mastilović.

Srebrenica (Foto: Jutjub)

Mastilović je večeras u Srebrenici govorio na predstavljanju zbornika dokumenata "Zločini genocida na Srbima u Srebrenici u Drugom svetskom ratu", što je bila prva promocija ovog zbornika koji je objavljen prošle godine, ali zbog virusa korona nije promovisan.

On je rekao da zbornik sadrži 140 prvorazrednih dokumenata koji govore o počinjenim masovnim zločinima i svedoče o genocidu koji se desio nad srpskim narodom srebreničkog kraja.

Mastilović je naveo da je prema raspoloživim dokumentima utvrdio da je na području Srebrenice ubijeno najmanje 2.300 srpskih civila, a da je najmonstruozniji zločin počinjen drugog i trećeg dana Trojčindana, 14. i 15. juna 1943. godine.

- Tada je ubijeno minimum 229 osoba od kojih čak 80 dece, što potvrđuje genocidni plan tadašnje Nezavisne države Hrvatske - istakao je Mastilović.

Prema njegovim rečima, taj zločin su počinili pripadnici 29. bojne Josipa Kureleca, o čemu postoje sačuvani dokumenti u Arhivu BiH.

- Prikupljajući građu za jedan naučni rad naišao sam na jednu kutiju na kojoj je pisalo Srebrenica. U toj kutiji bili su zapisnici sa veštačenja koja je 20.juna 1943. godine obavila komisija predvođena sudijom Vejsilom Hadžibegićem, koji je sakrio i sačuvao kopiju tog zapisnika u kome se nalaze imena svih identifikovanih žrtava, kao i poimenični sastav jedinice koja je počinila zločin, a 70 odsto su bili muslimani - pojasnio je Mastilović.

On je izneo detalj da je Hadžibegić od tadašnje opštinske vlasti Srebrenice dobio spisak sa imenima 75 žrtava, a iz kolektivne grobnice koja se nalazila na mestu današnje policijske stanice u Srebrenici ekshumirao je posmrtne ostatke 78 lica.

Mastilović je ukazao da je istraživanjem utvrđeno da je ovaj slučaj završen sudskim zaključkom da se svaki dalji postupak završava i stvar se predaje zaboravu.

Mastilović je govorio i o drugim srpskim stradanjima na ovom području u Drugom svetskom ratu, od Francetićeve "crne legije" i drugih.

Zbornik su priredili profesori i asistenti Katedre za istoriju i arheologiju Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu koji je i izdavač ove vredne knjige dokumenta.

Dokumenta potiču iz Arhiva BiH, iz fonda Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, iz Arhiva Jugoslavije, te iz Arhiva Srbije, iz fonda Milana Nedića.

Mastilović je rekao da su dokumenti sakupljani nekoliko godina, a najviše ih je prikupljeno 2014. godine, samo nekoliko dana pre požara u Arhivu BiH.

Potpredsednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović zahvalio je priređivačima i izdavaču, ocenivši ovaj zbornik izuzetno značajnim za saznavanje prave istine o srpskim i ostalim stradanjima u Drugom svetskom ratu.

- Poznato je da su Srbi činili 70 odsto žrtava na prostoru Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, ali je to decenijama prikrivano i vreme je da se izvrši revizija komunističkog narativa i objavi prava istina o srpskim stradanjima i doprinosu u borbi protiv fašizma - dodao je Pavlović.

On je najavio da će promocije ovog zbornika biti održane u još nekim podrinjskim opštinama.

Promociju je organizovalo Srpsko prosvetno i kulturno društvo Prosvjeta iz Srebrenice.

Da li će BiH krenuti u NATO, saznajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA