Najnovije

AMERIKANCI "UNIŠTILI" DVE BATERIJE S-400! Hvale se na sav glas

AMERIČKI "The Drive" se minulih dana pohvalio kako su na velikim vežbama na prostoru severne i zapadne Afrike od 7. do 18. juna, na kojima su bile najviše zastupljene pešadijske jedinice SAD, uništene dve baterije mnogohvaljenih ruskih PVO sistema S-400.

S-400 (Foto: Jutjub)

Na to su ruski eksperti odgovorili da su na poligonu u Maroku mogli uništiti samo makete tj. najverovatnije gumene, naduvane modele koji su bili postavljeni kao mete.

Na vežbama su vežbali i kako da stvore smetnje radarima S-400 koji imaju zadatak da na vreme otkriju protivničke letilice. Rusi tvrde da njihovi sistemi S-400 imaju najbolju zaštitu od protivničkih uređaja za pravljenje smetnja radarima.

Pukovnik Sergej Volkov, bivši zamenik predsednika Naučno-tehničkog komiteta Vojno vazdušnih snaga RF, objašnjava da je dosta teško uništiti S-400 jer on ima višestruku zaštitu drugih sistema. S-400 prati šta se događa na vazdušnom prostoru uz pomoć radarskih stanica "Jenisej" kojima ništa ne mogu protivnički uređaji za pravljenje smetnji.

Pukovnik Sergej Volkov objašnjava da bi S-400 mogao da dođe u opasnost ako ga napadne veći broj letilica nego što on može istovremeno da odgovori. Zna se da S-400 istovremeno može da gađa 80 ciljeva. Osim toga u paru sa S-400 sada je i raketni sistem S-350 "Vitez" koji ima još veću moć gađanja od S-400.

Uskoro bi ruska armija trebala da dobije i novi sistem S-500 "Prometej" koji će biti daleko moćniji od svih dosadašnjih i njegove radare nikakve smetnje i šumovi neće moći da parališu.

- Kad ruske jedinice uskoro dobiju i sisteme S-500 protivnici će moći da uništavaju jedino gumene makete na vežbama poput "African Lion 2021" poručuje pukovnik Sergej Volkov.

General-lajtnant Ajteč Bižev, bivši zamenik komandanta Vojno vazdušnih snaga RF zadužene za objedinjenje sisteme PVO zemalja Zajednica nezavisnih država (jednog broja bivših sovjetskih republika), ističe da nije isto gađanje maketa i pravih sistema.

Uostalom nije slučano što Amerikanci postaju nervozni što raste broj zainteresovanih zemalja za kupovinu S-400.Činjenica da na vežbama Amerikanci pokušavaju da uče kako da njihovi avioni izbegnu rakete i rušenje tamo gde postoji S-400 dokazuje da su svesni efikasnosti tih ruskih PVO sistema.

Spomenuti ruski general Bižev ističe da mnogi ne razumeju da sistemi S-400 kao i drugi ne mogu sami da dobiju rat. Oni mogu da budu efikasni u odbrani ako armija ima i avijaciju kao i drugo modermno naoružanje. Ma koliko PVO sistem bio dobar ako ostane sam na livadi on ne može da pobedi protivnika. Ako vojska osim sistema S-400 ima i druga PVO sredstva kao i lovačku avijaciju i dobru artiljeriju može da odbije bilo koji protivnički napad.

To što na svojim vežbama Amerikanci gađaju makete poznatog ruskog naoružanja je po mišljenju generala Biževa odlična besplatna reklama S-400 i drugih PVO sistema od kojih se protivnici plaše.

Kako su Rusi zapucali na britanski brod, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA