Najnovije

BRUKA: Niko iz Vlade nije došao na komemoraciju članici Vladinog Saveta!

Komemoracija povodom smrti Jelisavete Vasilić, članice Saveta za borbu protiv korupcije održana je danas u prostorijama Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, a iako je Savet Vladino telo, niko se nije pojavio ispred Vlade Srbije da oda poslednju poštu ženi koja je bila jedan od poslednjih boraca protiv korupcije. Prisutni su bili njene kolege iz Saveta, te Društva sudija, kao i Rodoljub Šabić, raniji poverenik za informacije od javnog značaja.

Komemoracija Jelisaveti Vasilić, za govornicom Dragana Boljević, pored nje Miroslav Milićević (foto: Pravda)

Govornici koji su se smenjivali, potrešenim glasom su pričali o zaslugama i ličnosti Jelisavete Vasilić, a govore su najčešće završavali sa suzama u očima.

Potpredsednik Saveta Miroslav Milićević naveo je da je Jelisaveta Vasilić samo dan pre smrti bila puna elana i raspoložena da nastavi rad na borbi protiv korupcije.

- Nedostajaće nam Jelisaveta, njena posvećenost i energija, njena odlučnost, stručnost… Svaki tekst je prekratak da se izrazi poštovanje jednom primernom životnom duhu, jednoj nepokolebljivoj moralnoj osobi, čiji integritet zaslužuje trajno poštovanje. Nek joj je slava – kazao je Milićević.

On je prethodno rekao i to da Savetu nedostaje pet članova koji nisu izabrani jer Vlada odbija njihovo imenovanje.

Na komemoraciji je pročitano i pismo sociologa Ratka Božovića koji je bio sprečen da lično prisustvuje, a u kojem je rekao da će „Jelisaveta ostati u trajnom sećanju kao ličnost snažne individualnosti u kojoj su našle punu saglasnost glas razuma i glas savesti“.

„Ona je i svoju profesionalnu aktivnost videla kao najodgovornije pitanje civilizovanog postojanja, kao čin ljudskog dostojanstva i kao način odbrane profesionalne kompetencije“, napisao je Božović u pismu.

Na komemoraciji je rečeno i da je ona ostavila dubok, neizbrisiv trag, da je bila „sjajan pravnik“ i „pravedan sudija“, da je činjenice na suđenjima utvrđivala sa lakoćom, kao i da nikada nije radila ništa iz svog ličnog interesa. Istaknuta je i njena uloga u osnivanju Društva sudija 1997. godine nakon što je došlo do nezakonitosti na lokalnim izborima, a skupu se obratila i Dragana Boljević, predsednik Društva sudija.

- Sačuvali smo to institucionalno sećanje i sačuvali smo taj žar da se borimo principijelno za ono za šta su osnivači i osnovali Društvo sudija. I čini mi se da će Jelisavetin rad, ne samo u Savetu, već i rad koji je započeo osnivanjem Društva sudija, biti u stvari ono što će je držati živom – rekla je Dragana Boljević.

Komemoracija je završena minutom ćutanja kojom je odata počast Jelisaveti Vasilić.

Kako je premijerka Brnabić slagala da su otvoreni novi klasteri poglavlja, čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N. Bulatović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA