Najnovije

HEZBOLAH DOBIO NAJPOVERLJIVIJU INFORMACIJU: 23 godine robije za službenicu Pentagona

Prevodilac Pentagona Mariam Tompson, koja je podatke o američkim doušnicima u Iraku prosledila pristalici Hezbolaha, osuđena je na 23 godine zatvora.

Hezbolah (Foto: Jutjub)

Amerikanka stara 62 godine priznala je da je poverljive podatke prosleđivala libanskom državljaninu, znajući da je povezan sa Hezbolahom, koji su SAD proglasile za terorističku organizaciju.

„Presuda Tompsonovoj odražava ozbiljnost njene izdaje poverenja američkog naroda i vojske, nju su doživljavali kao prijateljicu i koleginicu“, rekao je DŽon Demers, šef američkog Ministarstva za nacionalnu bezbednost, komentarišući odluku suda u slučaju prevodioca.

Mariam Tompson je uhapšena krajem februara 2020. godine zbog sumnje da je sarađivala sa Hezbolahom i otkrivala poverljive podatke o američkim doušnicima.

Kako je utvrđeno istragom, ona je radila kao prevodilac u američkoj vojnoj bazi. 2017. godine je u jednoj od video aplikacija upoznala čoveka koji je rekao da je povezan sa libanskim šiitskim pokretom. Vremenom se kod Tompsonove razvio romantični interes sa sagovornikom.

Tompson je nakon toga sarađivala sa američkim specijalnim snagama u Erbilu, koje su pokrenule operaciju protiv proiranske milicije. Komandant specijalnih snaga Al-Kuds Islamske revolucionarne garde Kasem Sulejmani ubijen je u vazdušnim napadima na bagdadski aerodrom u januaru 2020. godine.

Nakon toga, poznanik se Tompsonovoj obratio sa zahtevom da prenese podatke o osobama koje su pomogle SAD da pronađu Sulejmanija. Nakon što je dobila pristup ličnim dosijeima i poverljivim informacijama o američkoj vojnoj taktici, ona je prenela informacije o nekoliko doušnika, uključujući prava imena najmanje osam ljudi i podatke o najmanje 10 američkih ciljeva u regionu.

Šta se za to vreme događa u Siriji, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA