Najnovije

KONFLIKT U KARABAHU JE REŠEN: Nema više o čemu da se priča

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev izjavio je da je sukob u Karabahu već rešen, i da nema potrebe za pregovorima po ovom pitanju.

Azerbejdžan (Foto: RIA Novosti)

Alijev je u petak u Bakuu primio rumunskog ministra inostranih poslova Bogdana Aureskua, austrijskog ministra spoljnih poslova Aleksandra Šelenberga, litvanskog ministra spoljnih poslova Gabrielusa Landsbergisa i delegaciju Evropske unije koja je posetila Azerbejdžan na osnovu mandata visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

"Trenutno smo u stanju postkonfliktnog razvoja. Sukob oko Nagorno-Karabaha je rešen. S tim u vezi, nema o čemu da se razgovara. Trilateralna deklaracija potpisana 10. novembra nije samo sporazum o prekidu vatre, kao što neki međunarodni političari pokušavaju da predstave. Svako ko pročita ovaj dokument videće da se ne radi samo o prekidu vatre, već i o mnogim drugim pitanjima. Moramo razmisliti o postkonfliktnoj situaciji", rekao je Alijev.

Baku očekuje pozitivan odgovor Jerevana na potpisivanje mirovnog sporazuma nakon prevremenih parlamentarnih izbora u Jermeniji, rekao je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

"Više puta sam rekao da želimo da pređemo iz postkonfliktne situacije u mirni razvoj i saradnju na Južnom Kavkazu. Nažalost, nikada nismo čuli ništa slično od jermenske vlade. Jermenska vlada ignoriše bilo koju našu izjavu o početku pregovora o mirovnom sporazumu sa Jermenijom. Međutim, moguće je da predizborna situacija nije doprinela takvim izjavama. Ali sada, nakon izbora u Jermeniji, nadamo se pozitivnom odgovoru“, rekao je Alijev na sastanku.

Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena neprijateljstva koja su postala nastavak dugotrajnog sukoba i dovela do žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali ispostavilo se da je tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra bio uspešan. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se saglasili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zatvorenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao okruge Kelbadžar, Lačin i Agdam Bakuu. Pored toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

O novom ruskom oružju u Siriji pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA