Najnovije

"MUNJEVITI UDAR" NA PEŠTERU: 2.300 pripadnika Vojske Srbije čeka komandu za početak vežbe! (FOTO)

Na privremenom poligonu “Pešter”, vežbovne aktivnosti više od 2.300 pripadnika Vojske Srbije, u okviru “Munjevitog udara 2021”, danas će kulminirati združenom vežbom ojačane taktičke grupe u izvođenju napadne operacije, navelo je Ministarstvo odbrane. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas na Pešteru združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije “Munjeviti udar 2021”.

Vojska Srbije. (Foto: mod.gov.rs)

Reč je o najvećoj vežbi koja se izvodi u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija, koja je počela 15. juna, po naređenju predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Aleksandra Vučića, proverom borbene gotovosti komandi i jedinica.

Ministar Stefanović i general Mojsilović stigli na Pešter

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović stigli su na Privremeni poligon „Pešter“ gde će uskoro početi najveća združena taktička vežba u oviru serije vežbi Vojske Srbije „Munjeviti udar 2021“.

Ministra Stefanovića i generala Mojsilovića dočekali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković koji su čelne ljude sistema odbrane izvestili o gotovosti jedinica za početak vežbe.

Nakon uzbunjivanja više od 15.000 pripadnika Vojske Srbije, u proteklim danima na osam poligona širom Srbije odvijala se serija taktičkih vežbi koje su uvod u današnju združenu vežbu sa bojevim gađanjem.

Ratno vazduhoplovstvo u gotovosti za poletanje

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje na aerodoromima „Pukovnik pilot Milenko Pavlović" i „Morava" čekaju komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu „Pešter".

Modernizovani lovac „mig-29" poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu „Munjevitog udara" izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji.

Avioni tipa „orao" poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju. Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama „maverik" i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion „galeb G-4".

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama „ataka" i nevođenim raketama S-8. Reč je o letelici koja se smatra samim svetskim vrhom u domenu protivoklopne borbe i neposredne vatrene podrške. Veštinu dejstva rekatama „maljutka" demonstriraće posade helikoptera „gama".

U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svojuulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-92 i "vrabac". Slika sa CH-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu. Ovaj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Specifičnu ulogu u vežbi imaće i avion N-62T „super galeb" tegljač koji će vući metu „Rukavac" na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.

Vojska spremna, čeka se komanda

Jedinice Kopnene Vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u punoj su gotovosti za izvođenje združene taktičke vežbe na Privremenom poligonu „Pešter" po temi „Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije", saopštilo je Ministarstvo odbrane. Vežba će prikazati odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i borbene mogućnosti sredstava u naoružanju VS iz razvojnog programa Ministarstva odbrane.

Jedinice čiju okosnicu čini Druga brigada kojoj su pridodati elementi drugih sastava Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uz sadejstvo sa jedinicama RV i PVO u toku ranih jutranjih časova izvršile su finalne pripreme i čekaju komandu za početak vežbe.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske kao i borbeni sistemi koje razvija naša odbrambena industrija prikazaće vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom, ali i građanima Srbije koji će imati mogućnost da prate direktan televizijski prenos vežbe na Pešteru.

"Oklopnici" iz Rusije

Posade tenkova T-72 MS javnosti će prvi put predstaviti borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno. Skupa će nastupati i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije. Zadatak oklopnih jedinica biće da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja biće mehanizovana pešadija na „lazarima 3", „miloš", „MRAP 6x6" i „NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije. Tu će se, naravno, naći i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaće samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm „oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm „oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm „gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm. Efikasnost vatre ovih sredstava značajno je unapređena razvojem novih sistema za osmatranje i upravljanje vatrom pomoću kojih je mnogostruko skraćeno vreme od posedanja vatrenog položaja do spremnosti za dejstvo.

Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazaće artiljerijsko raketna baterija „pancir" S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS" i kao i laki PVO sistemi „igla" na vozilima NTV te dobro poznati sistem „strala" 2M. Manevar i posedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.

Putin u potpunosti nadigrao Zapad, drži sve karte u rukama! Više o tome OVDE.

Izvor: 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA