Najnovije

AMERIKA ŠALJE OGROMNO POJAČANJE U ZEMLJU BLISKOG ISTOKA: Očekuje se velika eskalacija sukoba!

Sjedinjene Države poslale su dva konvoja kamiona koji su prenosili vojni i logistički materijal u sirijsku provinciju Hasaka. Pojačanje je poslato nakon američkih smrtonosnih vazdušnih napada na iračke grupe otpora na iračko-sirijskoj granici, što je izazvalo eskalaciju.

Američka vojska. (Foto: Flickr)

Prema zvaničnoj sirijskoj novinskoj agenciji SANA, pojačanje je uključivalo dva odvojena konvoja.

U prvom konvoju bilo je 40 vozila natovarenih kamionima, hladnjačama i cisternama koji su prevozili spakovane kontejnere. Krenuo je ka gradu Rmeilan. Drugi konvoj obuhvatio je 20 kamiona natovarenih logističkim materijalom i opremom i uputio se u isti grad.

Američki vojni konvoji ušli su ranije tokom dana u područje DŽazire Hasaka preko graničnog prelaza Valid, krećući se prema vojnim bazama koje su vodile američke snage u gradu Rmeilan. Američke trupe su 2016. godine preuzele kontrolu nad aerodromom Rmeilan u Hasaki da bi podržale kurdske borce protiv ID-a.

Aerodrom u blizini grada Rmeilan blizu iračke granice bila je prva vazduhoplovna baza pod kontrolom SAD-a u Siriji koju su ranije kontrolisale kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) koje podržavaju SAD.

Konvoji za snabdevanje poslati su nakon vazdušnih napada SAD na položaje iračkih Jedinica narodne mobilizacije (PMU) u iračko-sirijskom pograničnom području, usmrtivši četiri militanta. Odmazda je bila brza.

Dana 28. juna raketna vatra pogodila je vojnu bazu međunarodne koalicije koju predvode SAD u blizini naftnog polja Omar u Deir ez Zoru. Pojačanje američkih snaga u Siriji može biti signal za predstojeću eskalaciju usred pritiska Vašingtona na Iran.

Snabdevanje američkih vojnih baza u severnoj Siriji nije lak zadatak. Tamo se redovno ciljaju i presreću američki konvoji snabdevanja.

Ćelije ID-a često stoje iza napada IED-ima na konvoje na severoistoku Sirije. Još jedan američki neprijatelj u pograničnim oblastima sa Irakom su proiranske snage koje već više od godinu dana izvode slične napade na američke konvoje za snabdevanje.

Američki vojni konvoji takođe nisu dobrodošli kod lokalnog stanovništva, koje podržava vladu u Damasku. Na primer, 15. juna, civili su presreli patrolu Koalicije koju predvode SAD u gradu Farfara na severu Hasake.

Štaviše, američka vojska redovno krši mehanizme za rešavanje sukoba nametnute na severoistoku Sirije. To je razlog zašto ruske snage blokiraju američke vojne konvoje.

Rusija aktivirala S-400 na Krimu! Više o tome OVDE.

Izvor: Sana

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA