Najnovije

MONETARNI UDAR ANSAR ALAHA PO PROSAUDIJSKOM REŽIMU: Ova taktika Huta mnogima nije jasna

Pritisak na jemenske banke od strane Huta iz pokreta Ansar Alah traje već nekoliko godina. Pošto su prethodno uspostavili kontrolu nad centralnom bankom zemlje u gradu Sani, glavnom gradu Jemena, pobunjenici i dalje pokušavaju da zaplene sredstva od privatnih banaka.

Huti (Foto: Jutjub)

Nova velika kampanja prikupljanja sredstava započela je 24. juna ove godine, kada su Huti obnovili zabranu upotrebe vladine valute na teritorijama pod njihovom kontrolom.

Na kontrolnim punktovima se češće proverava novac građana. Otkrivene jemenske rijale oni menjaju na novac izdat na teritoriji pod njihovom kontrolom po precenjenoj stopi, i do deset puta više od zvaničnog kursa.

Kao odgovor na akcije pobunjenika, centralna banka grada Aden, koju kontrolišu prosaudijske hadističke snage predvođene predsednikom Mansurom Hadijem, izdala je veliku seriju novčanica od 1.000 rijala, sličnu valuti Huta. Predstavnici „Ansar Alaha“ su zauzvrat najavili kaznu za upotrebu ovih novčanica na teritorijama pod njihovom kontrolom, a u ponedeljak su pokušali da izvrše pritisak na privatne banke.

U glavnom gradu Jemena, Huti su 27. juna izveli napad na vilu lokalnog biznismena Mohameda al Haifija. Članovi Ansar Alaha optužili su ga za agresiju na Jemen i saradnju sa SAD i Izraelom. Istog dana Huti su izneli svoje zahteve protiv Tadhamon International Islamic Bank (TIIB), komercijalne banke iz Hayel Saeed Anam Group, da im blokira i odobri pristup računima uhapšenog Al Haifija.

Banka je odbila da udovolji njihovim zahtevima, a u ponedeljak su pobunjenici izradili sudski nalog kojim se apelovalo na lokalne banke i firme za razmenu, da ograniče kretanje valute povezane sa TIIB-om i oduzmu sva sredstva na računima.

Ovo nije prvi pokušaj Huta da zaplene imovinu ove banke. Prošlog novembra, hutska policija i obaveštajne snage upale su u sedište TIIB-a i dvadeset pet njegovih ogranaka. Tada su zaposleni otpušteni, oprema oduzeta, a prostorije zatvorene. Međutim, banka je nastavila sa radom nekoliko dana kasnije.

Novi pokušaj zaplene sredstava od privatne banke najverovatnije je povezan sa nekim gubicima Huta u finansiranju nakon američkih sankcija.

Ministarstvo finansija SAD je 13. juna uvelo sankcije protiv 12 pojedinaca uključenih u finansiranje Huta u Jemenu, kao i Iranskog korpusa islamske revolucionarne garde. Računi osoba koje su potpadale pod sankcije bili su zamrznuti, a Huti su izgubili veliki deo svojih sredstava.

Dok se politički aktivisti Ansar Alaha upuštaju u pregovore i sastanke usmerene na rešavanje sukoba u Jemenu, njihove naoružane kolege sprovode svoje nezavisne planove, na primer, blokiraju snabdevanje vakcinom protiv Kovid-19, nazivajući virus „zaradom neprijatelja“. Pored toga, zabranjuju iskrcavanje brodova sa humanitarnom pomoći u glavnoj luci, izazivajući svojim postupcima povećanje broja slučajeva i povećavaju broj gladnih među civilnim stanovništvom na severnim teritorijama zemlje.

Jemenski ministar spoljnih poslova Ahmed Avad bin Mubarak u intervjuu za Ašark Al Avsat kazao je da ne postoje dodirne tačke između političkog i borbenog krila Ansar Alaha i da se interesi ove dve grupe neprestano sudaraju. U isto vreme, stvarna moć i donošenje odluka koncentrisani su u rukama vojske.

Pored toga, portparol jemenskog ministarstva informacija nazvao je taktiku Huta politikom siromašenja i gladi, koristeći patnju miliona građana koji žive u tragičnim uslovima kao kartu za političke opklade.

Ova taktika Hutija, zajedno sa pokušajima zauzimanja privatnog bankarskog sektora, već je dovela do ekonomskih problema u regionu, posebno do kolapsa jemenske valute, kako na severu pod njihovom kontrolom, tako i na jugu zemlje.

O jugoslovenskoj sudbini Ukrajine pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA