Najnovije

BELORUSKI OPOZICIONAR PLAČE PRED KAMERAMA DRŽAVNE TELEVIZIJE: Priznao sva svoja dela (VIDEO)

Uhapšeni beloruski novinar i opozicioni politički aktivista Roman Protasevič pojavio se na beloruskoj državnoj televiziji i u suzama priznao svoju ulogu u antivladinim protestima. Opozicija tvrdi da je izjava data pod prisilom.

Roman Protasevič )Foto: Jutjub)

Snimak je objavljen sinoć na beloruskoj televiziji, a Roman Protasevič je govorio o propasti demonstracija, započetih širom zemlje posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020.

U trećem pojavljivanju otkako su vlasti 23. maja prisilile avion "Rajanera", u kome se nalazio, da sleti u Minsk, Protasevič je povukao ranije kritike na račun beloruskog lidera i priznao da je planirao organizovanje nereda i svrgavanje predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Sada treba da obustavimo ulične aktivnosti koje smo imali ranije, one formate u kojima smo radili. Jer, sada prosto nema takve aktivnosti i ne može je biti. Treba da sačekamo dok se ekonomska situacija ne pogorša i dok ljudi ne izađu na ulicu po tanjir supe, da kažem to otvoreno", poručio je Protasevič.

Opozicija i njegovi roditelji, koji žive u Poljskoj, tvrde da je izjavu dao pod prisilom.

Voditelj emisije je ponovio da beloruske vlasti nisu znale da je Protasevič bio u avionu kada su let od Atine do litvanskog Vilnjusa preusmerile na Minsk, navodeći kao razlog pretnju bombom.

Bomba kasnije nije pronađena, a Protasevič i njegova devojka Ruskinja su uhapšeni po sletanju.

Protasevič je otišao iz Belorusije 2019. godine, jer je optužen za podsticanje nemira, zbog čega mu preti kazna do 15 godina zatvora.

Kako je Putin pobedio američke sankcije, pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA