Najnovije

CRNA GORA IPAK DOBIJA NOVE AMBASADORE: Da li su na spisku imena koja će Milo prihvatiti?

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore predložilo je nekoliko novih ambasadora, a prema nezvaničnim saznanjima Dana, za ambasadora u Kini predložen je Srećko Crnogorac, a za novog ambasadora u Vatikanu Filip Ivanović.

Milo Đukanović. (Foto: predsjednik.me)

List piše da je Milka Tadić kandidat za ambasadora u SAD, dok je za šefa Misije pri UN u NJujorku predložen Vladimir Vučinić.

Za novog ambasadora pri EU predložen je Petar Marković, dok je DŽemal Perović kandidat za novog crnogorskog ambasadora u Albaniji. Sada je na potezu crnogorski predsednik Milo Đukanović, koji treba da da saglasnost za te predloge.

Prema saznanjima Dana, zbog složene političke situacije, Ministarstvo će kao privremeno rešenje imenovati jedan broj specijalnih izaslanika u drugim državama ili pri međunarodnim organizacijama.

To se radi kako bi bile izbegnute moguće komplikacije oko saglasnosti predsednika države za imenovanje novih ambasadora.

Đukanović prethodno odbio Krivokapićev predlog za opoziv sedam ambasadora

Đukanović je ranije izjavio da neće potpisati ukaz o postavljanju ambasadora za bilo koga ko je, prema njegovom sudu, radio protiv Crne Gore, što je naišlo na kritike dela skupštinske većine.

Kako se navodi, imajući u vidu zastoj i komplikovani politički momenat zbog kohabitacije, imenovanje specijalnih izaslanika smatra se za prelazno rešenje, dok se ne završe konsultacije između Vlade i predsednika države.

Sredinom decembra prošle godine vlada Zdravka Krivokapića predložila je opoziv sedam ambasadora, što je Đukanović odbio da potpiše, uz obrazloženje da odluka nije valjano obrazložena, zbog čega je zatražio objašnjenje.

Vlada je ranije inicirala opoziv ambasadora iz Kine Darka Pajovića, Vatikana Miodraga Vlahovića, Bosne i Hercegovine Obrada Miša Stanišića, Italije Sanje Vlahović, Nemačke Vere Kuliš, Srbije Tarzana Miloševića, Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanke Jeknić i Poljske Budimira Šegrta.

Po crnogorskom Zakonu o spoljnim poslovima, predlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada, na predlog ministra spoljnih poslova, a predsednik države ukazom postavlja ambasadora.

Krivokapić otkrio zašto nije potpisao Temeljni ugovor sa SPC! Više o tome OVDE.

Izvor: dan.co.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA