Najnovije

PORUKA TESLE: Sve što sam uradio, delo je Srbina!

Premda je pre 129 godina bio prvi i jedini put u Beogradu, reči našeg i jednog od najvažnijih svetskih naučnika ikada, Nikole Tesle, zauvek će ostati urezane u istoriji srpske prestonice. Genijalni naučnik tada je na svečanom prijemu priređenom u njegovu čast, početkom juna 1892. godine, okupljenima rekao:

Nikola Tesla. (Foto: pixabay. com)

Piše: Marko Lopušina

"U svim trenucima uspeha i neuspeha vazda me je krepila nada da će moj rad biti od koristi za Srpstvo, za moj mili narod, u kome sam rođen. Ja osećam mnogo više nego što mogu da kažem. Stoga vas molim da jačinu mojih osećanja ne merite po slabosti mojih reči. Ali, slobodno, bez ikakva preterivanja, mogu reći da nikad nisam bio zadovoljniji niti sam ikada osećao ovako slast uspeha kao što to osećam sad ovde u sredini vašoj i uz vaše priznanje, mila braćo moja. Ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi da je to delo jednoga Srbina. Živelo Srpstvo."

Slavni naučnik u Beogradu je boravio od 1. do 3. juna, kada je primio Orden Svetoga Save od kralja Aleksandra Obrenovića, a u prestonicu je došao na molbu tadašnjeg predsednika beogradske opštine, Milovana Marinovića, koji je uputio delegaciju u Budimpeštu gde je Tesla imao zakazanu posetu. Pristao je da nakratko dođe, ali uz molbu da ne bude nikakvog svečanog dočeka. Međutim, te večeri 1. juna, na železničkoj stanici u Beogradu okupila su se najznačajnija imena srpskog društva, mnogobrojni građani, a sve je uveličano vojnom muzikom i pesmom Akademskog pevačkog društva "Obilić".

Odmah sa stanice naučnika su ispratili do hotela "Imperijal", gde je prenoćio i sutradan započeo niz sastanaka.Prvi u nizu susreta naučnik je imao sa Androm Nikolićem, ministrom prosvete i crkvenih poslova, a zatim je otišao u kraljev dvor (danas zgradu Skupštine grada Beograda) na audijenciju kod maloletnog kralja Aleksandra Prvog Obrenovića. Razgovor Tesle i kralja bio je veoma zanimljiv pa, iako je planiran samo kratak susret, njihova beseda o naučnim otkrićima Tesle trajala je čitav sat.

Naučnik je posetio i Narodni muzej, a zatim se, uz obostrano oduševljenje, sreo i sa učenicima Velike škole kojima je rekao:

- Gospodo i braćo. Neobično sam ushićen oduševljenjem kojim me vi preusretate i oduševljenjem svojim kad se ja posle toliko godina moga bavljenja na strani u dalekom svetu, daleko od svoje otadžbine, daleko od vas moja mila braćo, nalazim ovoga momenta ovde, među vama. Svoju radost, koju ja ovoga trenutka osećam, ja ne umem da vam iskažem, ali se radujem što mogu ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svagda svoje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više.

Tesla je naglasio i da se dešava da čovek, udaljen od svoje otadžbine, zanet poslom kakvim se on zanima, pokatkad smete s uma svoje ime, svoju narodnost i svoju otadžbinu:

- Ali toga, gospodo, kod mene nikad nije bilo, a nadam se da ga i neće i ne može nikad ni biti. Ako se ja i ne nalazim među vama, da kao i vi što više privredim na oltaru srpske misli, ja radim drugi posao, na drugi način proslavljam ime srpsko i na drugi način radim i trudim se, da koliko mogu i ja što korisno privredim svome narodu i svojoj miloj braći.

Tesla je besedio o borbi naših predaka na Kosovu, koji su morali podleći otomanskoj sili i o tome da će nazadovanje koje naš narod ima u nauci usled tog poraza nadoknaditi samo jedan genije, jedan srećan trenutak koji će Srbe uvrstiti u red najobrazovanijih naroda.

Na Kalemegdanu je priređen koncert Tesli u čast na kom su izvođeni srpski marševi, dela Stanislava Biničkog, Stevana Mokranjca, Josifa Marinkovića i Davorina Jenka. Tom prilikom prvi put je neki javni događaj prenošen telefonskim putem iz Beograda u Niš. Druženje je nastavljeno u večernjim satima u kafani kod Vajfertove pivare, gde je organizovan veliki banket. Prisustvovalo je više od sto zvanica, među kojima su bili ministri, profesori, predstavnici raznih korporacija i udruženja, opštinski odbornici i drugi ugledni građani.

Drugi put Nikola Tesla "doputovao je" u Beograd, kada je njegov pepeo prenet iz Amerike, jula 1957. godine. Urna je smeštena u Muzej Nikole Tesle gde i danas stoji.

Praznik u Kanadi

Kanada će od ove godine slaviti Dan Nikole Tesle! Proslava je planirana za 10. jul u Torontu i, kako kaže Vasilije Petković, generalni konzul Srbije u ovom gradu, dan posvećen našem geniju biće zvanični praznik u provinciji Ontario.

Spomenici u 20 država

Nikola Tesla svakako je najpoznatiji Srbin u svetu, a svima je dobro poznato i da je bio američki državljanin. Ima i 33 spomenika i bista u dvadeset država. U Srbiji je 10. jul, njegov rođendan, proglašen za Dan nauke, a u Filadelfiji je Dan Nikole Tesle. U Beogradu ovaj srpski genije ima tri spomenika i 14 bista.

Srpski genije Nikola Tesla imao je dve poslednje želje! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA