Najnovije

ZAHAROVA HLADNOKRVNO UZVRATILA STOLTENBERGU: Rusija i Belorusija se uzajamno integrišu

Normalna saradnja Rusije i Belorusije nije uključena u planove NATO-a, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

marija Zaharova (Foto: RIA Novosti)

Generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg rekao je ranije da su saveznici u zapadnom vojnom bloku spremni da se brane „od svake pretnje koja dolazi iz Minska i Moskve“.

"Evo odgovora na pitanje zašto je Zapad tako strastveno navalio na Belorusiju. Normalna efikasna saradnja dve zemlje nije uključena u planove NATO-a. Prirodni kurs je uzajamno korisna integracija", - napisala je Zaharova na Telegramu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije je predložila da alijansa ne obraća pažnju na fiktivne pretnje, već na „domaći terorizam u SAD“.

Ranije je premijer Belorusije Roman Golovčenko rekao da Moskva i Minsk planiraju da „poliraju“ programe saveza za produbljivanje integracija najkasnije na leto. Prema rečima ruskog ambasadora u Belorusiji Jevgenija Lukjanova, gotovo svi putokazi su već spremni, uskoro će biti ponuđeni predsednicima.

Ranije je beloruski lider Aleksandar Lukašenko rekao da obe zemlje doživljavaju kolosalni pritisak spolja i naglasio njihov zajednički interes za dalju saradnju.

Lukašenko je ranije naglasio da bi Belorusija i Rusija trebale da „modernizuju“ dokumente o upotrebi regionalne grupacije oružanih snaga, uzimajući u obzir situaciju na zapadnim granicama i u svetu. U decembru 2020. predstavljen mu je ažurirani plan za upotrebu regionalne grupacije snaga, koji je on naknadno odobrio. Mediji su preneli da je isti posao rađen i u Rusiji.

Lukašenko je istovremeno rekao vojsci da se ne treba opuštati, ma koliko „uljuljkivali“ SAD i NATO razgovorom o uobičajenim vežbama njihovih snaga.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA