Najnovije

BAJDENOVA UREDBA ZA BALKAN: Šta je njen cilj?

Američka uredba kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana je sigurno spremljena ranije, ali je tempirana sa vremenom održavanja sednice Saveta bezbednosti i presudom Ratku Mladiću, a ima za cilj da plaši političare i službenike iz regiona koji ne bi slušali svaki "američki mig", ocenila je danas novinarka LJiljana Smajlović.

DŽo Bajden (Foto: flickr)

Smatra da se uredba sada eksplicitno odnosi na Albaniju i da se njome "pokriva" ono što je Amerika već učinila Saljiju Beriši i njegovim članovima porodice i saradnicima.

Podseća da je reč o staroj uredbi, koja je sada malo modifikovana i dodaje da sve takve uredbe obično imaju iste karakteristike.

Smajlović napominje da je u takvim uredbama terminologija veoma opšta, pa tako i u ovoj, u kojoj se navodi da se odnosi na "sve pojedince koji bi nekim svojim delovanjem ili odsustvom delovanja uticali direktno ili indirektno na pomanjkanje demokratije".

Navodi da su to formulacije kojima se objašnjava svako nepoželjno političko delovanje.

"To znači da Amerikanci mogu svačije delovanje da podvedu pod svoju uredbu i to znači da ta Uredba ima za cilj da plaši političare i službenike koji ne bi slušali svaki američki mig. Dovoljno je da oni kažu imamo uredbu, vi ste uradili ovo i to se nama ne sviđa, sad ćete vi i vaša porodica na crnu listu, nema vize, zamrzavamo vam imovinu...", pojašnjava Smajlović.

Ocenjuje da je reč o vođenju "politike pritisaka na pojedince", a koju, kako navodi, američki predsednik DŽo Bajden oličava i koju je zastupao poslednjih 30 godina i kada su Srbi, ali i ostali narodi u pitanju.

Smajlović smatra da Vašington neće uspeti da privoli EU da ih sledi u takvim sankcijama, jer Evropljani ne vole tu vrstu personalnih sankcija, iako su to uradili ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovim saradnicima, napominjući da je to posebna situacija.

"Kada su pregovori Beograda i Prištine u pitanju, američka uredba ne može da bude važna poluga, zato što se pregovori oko Kosova vode pod okriljem EU", navodi Smajlović.

Zaključuje da ta američka uredba nije naročito ozbiljan politički instrument za one koji se ne daju uplaštiti.

Može li da se izvrši revizija presude Ratku Mladiću, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA