Najnovije

STRATEŠKI OBJEKAT POD KONTROLOM: Ovo su Rusi napravili od američke baze (VIDEO)

Ruska vojska je obnovila strateški objekat na severoistoku Sirije; ne tako davno, Amerikanci su počeli da stvaraju sopstveni vojni aerodrom u ovoj bazi, ali je ruska vojska zauzela njihovo mesto. Sada su, između ostalog, ovde stacionirani poznati helikopteri Ka-52 Aligator.

Rusi u novoj bazi (Foto: Jutjub)

Pojava nove ruske vojne baze u provinciji Rakka je još jedan korak ka stabilizaciji situacije u Siriji. Glavni zadaci ovde raspoređenih helikopterskih grupa su kontrola zone odgovornosti, osiguranje bezbednosti stanovništva i sprečavanje provokacija ilegalnih oružanih grupa.

Sirijski vojni aerodrom Et-Tabka, smešten u dolini Eufrata, važno je mesto u regionu. Jednom kada je ovde bilo sedište sirijskog vazduhoplovstva, s obzirom na njegov strateški značaj, teroristi islamske države su zauzeli ovaj vojni objekat 2014. godine, nakon nekoliko pokušaja.

U to vreme, aerodrom je ostao poslednje uporište vladinih snaga u provinciji Raka. Uprkos čvrstom otporu sirijske vojske, teroristi su upotrebom „džihadskih mobila“ i teškog naoružanja omogućili borcima ID da zauzmu aerodrom.

2016. godine, tokom operacija naoružanih kurdskih jedinica za oslobađanje teritorija od terorista, uzletište je prešlo pod kontrolu Sirijskih demokratskih snaga.

Ubrzo je američka vojska tamo razmestila svoje uporište sa perspektivom obnove i stvaranja sopstvenog aerodroma. Međutim, nakon početka turske vojne operacije u regionu, Amerikanci su napustili bazu.

Krajem 2019. godine vojni aerodrom Al-Tabka došao je pod kontrolu Damaska. Pistu uzletišta uništili su teroristi, a operativno uzletište je bilo neupotrebljivo.

Danas je na vojnom aerodromu Et-Tabka raspoređena vazduhoplovna komanda ruskih vazduhoplovnih snaga. Na putu stvaranja baze učinjen je ogroman posao na obnavljanju infrastrukture i čišćenju teritorije. Ruski vojnici su zajedno sa vladinim trupama demontirali ostatke betona nastale nakon bombardovanja piste od strane terorista, a uklonjeni su i ostaci pokvarene opreme na aerodromu.

Prvi korak bio je instaliranje inženjerske opreme. Stvorene su podloge za sletanje, mesta za parkiranje i punjenje goriva za helikoptere. Da bi se osigurala bezbednost leta, posade PVO su u pripravnosti.

Ruska baza je potpuno autonomna. Za vojnike su stvoreni svi neophodni uslovi za život. Razmeštene su poljska kuhinja i menza, bolnica i odeljenje za kupatilo i veš. Sva vojna lica žive u modernim modularnim strukturama kontejnerskog tipa opremljenim klima uređajima, što je neophodno za ugodan boravak u vreloj sirijskoj klimi.

Kako su Huti razotkrili Mosad, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA