Najnovije

ORBAN ODUVAO CEO BRISEL! Mađarski premijer objasnio nove podele u Evropskoj uniji!

Predsednici vlada V4 u petak su u LJubljani razgovarali o aktualnim evropskim temama, a sastali su se i sa slovenskim premijerom Janšom čija je zemlja 1. jula preuzela predsedanje Većem Evropske unije.

Viktor Orban. (Foto: Jutjub)

- Srećni smo što u ovim teškim vremenima Slovenija predsedava EU i što njenu vladu predvodi Janez Janša - rekao je Viktor Orban, čija je zemlja od Poljske preuzela rotirajuće predsedavanje Višegradskom grupom srednjoevropskih država.

Orban je naveo da u EU više nema podela na stare i nove članice nego da se ona danas deli na one države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontrolisanim migracijama, dok su s druge strane stabilne države u srednjoj Europi koje te procese kontrolišu i imaju stabilnost, nizak nivo duga i visoke najave rasta.

- Janša ima težak i odgovoran zadatak da te dve kategorije država poveže - kazao je Orban.

Dodao je kako slovenski premijer Janša zbog svog iskustva kada se borio protiv komunizma ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na "istorijski horizont", pa je zato blizak u pogledima sa liderima iz zemalja srednje i istočne Europe.

Evropski parlament se bavi nebitnim temama i vodi "džihad protiv vladavine prava", kazao je Orban.

Stavovi zemalja Višegradske grupe o oporavku Evrope nakon pandemije Kovida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i proširenju na zapadni Balkan u velikoj meri se "poklapaju" sa prioritetima Slovenije za njeno predsedavanje EU, rekao je Janša nakon sastanka sa premijerom Ministri V4.

Izjavio je to na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima zemalja Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

Janša i lideri Višegradske grupe glasali su za širenje Evropske unije na jugoistok i za proširenje šengenskog prostora.

Janša je kazao da je Slovenija za konkretne korake u procesu širenja Europske unije na države zapadnog Balkana jer bi ona tako strateškim potezom odgovorila na "brojne izazove" u evropskom susedstvu.

Uspon vojne saradnje Srbije i Slovenije! Više o tome OVDE.

Izvor: jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA