Najnovije

JESTE MALI, ALI JE DUHOVIT: "Nećemo da se lopovi vrate na vlast!"

Ministar finansija i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali reagovao je danas na intervju Dušana Nikezića iz Stranke slobode i pravde i istakao da je Nikezić još jednom pokazao ogromno neznanje kada je reč o ekonomiji i upravljanju javnim dugom.

Siniša Mali (foto: jutjub)

- Nikezić uporno sabira babe i žabe i pokazuje elementarno neznanje iz ekonomije. Krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug tek nakon što se povuku, a ne odmah kada se ugovore, a naravno da se u međuvremenu vraćaju i stari krediti. Ponavljam mu ovu lekciju još jednom - to se zove upravljanje javnim dugom i mi to radimo veoma oprezno i odgovorno, za razliku od njih koji nas toliko zaduživali da im je javni dug dostigao 78% BDP-a. Danas je javni dug pod kontrolom, i ispod nivoa koji propisuje Mastriht. Upravo zahvaljujući tome što nam je nizak udeo javnog duga u BDP-u, bili smo spremni za krizu i imali smo dovoljno prostora da pomognemo privredi i građanima za vreme pandemije korona virusa - istakao je ministar finansija.

On je dodao i da je licemerno i pomalo smešno što Nikezić ima obraza da govori o rastu BDP-a i javnog duga, kada je dobro poznato da je za vreme njihove vlasti javni dug nekontrolisano rastao, a BDP padao.

- Imate primer da je 2008. godine BDP u apsolutnom iznosu bio skoro 36 milijardi evra, a nakon što su opustošili zemlju i napunili džepove, 2012. godine je bio za čak dve milijarde evra manji. Dok je BDP padao, javni dug je rastao, pa su ga tako duplirali za samo par godina. Sa druge strane, mi koristimo novac da ulažemo u javne investicije, koje doprinose kvalitetu života građana, ali i dižu naš BDP. Već godinama unazad imamo visoki rast, i očekujemo da BDP u apsolutnom iznosu ove godine bude čak 52 milijarde evra. BDP će tako ove godine biti za čak 20 milijardi evra veći nego što je bio kada smo došli na vlast 2012. godine. Ako govorimo o procentima, to znači da je BDP u apsolutnom iznosu danas za više od 50% veći nego te 2012. godine, za vreme vlasti Dušana Nikezića i njegovog poslodavca Dragana Đilasa. Brojevi ne lažu, tako da nema potrebe za jeftinim manipulacijama - rekao je ministar Mali.

On je dodao da je ponosan što će do kraja godine biti u izgradnji čak osam auto-puteva, i da ova vlast gradi Srbiju i misli na buduće generacije, za razliku od Nikezića, Đilasa i njihovih pajtosa, koji su mislili samo na sebe i sopstvene džepove.

- Mi brinemo o budućnosti naše dece, i zato izdvajamo novac za izgradnju novih puteva, bolnica, škola! Oni su se zaduživali kako bi pred izbore podigli plate i penzije i dobili jeftine političke poene. Mi podižemo plate i penzije na realnim osnovama, zahvaljujući pre svega visokom privrednom rastu. Dakle, sve su radili pogrešno, a sada se prave pametni i iznose nekakve izmišljene računice, kako bi se vratili na vlast i nastavili gde su stali. Nažalost, dobro se sećamo Nikezića u Ministarstvu finansija, kada je kao državni sekretar zadužio Srbiju po rekordnoj kamatnoj stopi od 7,25%. Neću dozvoliti da nam takav čovek deli lekcije iz ekonomije - napomenuo je ministar finansija.

On se posebno osvrnuo i na tzv. politički program SSP-a, koji Nikezić pominje u svom intervjuu.

- S obzirom na to da je reč o interesnoj grupaciji, odnosno kompaniji SSP koju vodi Dragan Đilas, a gde su zaposleni Dušan Nikezić, Marinika Tepić i drugi, pretpostavljam da je reč o njihovom poslovnom planu koji govori o tome kako da nastave da pljačkaju građane Srbije. To su vrlo uspešno radili dok su bili na vlasti, pa su tako Đilasove firme prihodovale 619 miliona evra, dok nam je sa druge strane ostavio rekordan budžetski deficit u gradu od čak 20%  i dug od 1,2 milijarde evra. Da ne govorim o štetnim projektima kao što su Pazl gradovi, replike Terazija i slično - rekao je Siniša Mali.

On je zaključio da je Srbija danas odgovorna i ozbiljna zemlja, koja se ceni u svetu, te dodao da neće dozvoliti da se lopovi vrate na vlast i da nastave da kradu od građana naše zemlje.

A da je Vučić ekonomski diletant koji će nam Vučić zadužiti i praunuke, opširnije čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA