Najnovije

RUSIJA ISPITUJE NOVI TENK: U svetu ne postoji sličan ovome (VIDEO)

Laki amfibijski tenk Sprut-SDM1 uspešno je prošao prvu fazu državnih ispitivanja u Crnom moru, izvestila je pres služba Rosteha.

Sprut-SDM1 (Foto: RIA Novosti)

Tenk je pokazao visoku plovnost i pokazao sposobnost transporta velikim desantnim brodovima.

U okviru druge faze, koja će započeti u bliskoj budućnosti, tenk će morati da demonstrira rad 125-mm samohodnog protivtenkovskog topa 2S25 i efikasnost njegove upotrebe u mirnim uslovima, kao i u uzburkanom moru do trećeg stepena.

„Sprut-SDM1“ nije inferiorniji u vatrenoj snazi od tenkova kao što su T-80, T-90, a u pogledu pokretljivosti na kopnu i vodi je na nivou BMD-4M.

Ovo vozilo je sposobno da rešava složene taktičke zadatke: izviđanje, rad u sklopu racije ili ispred odreda, manevrisanje odbrane, forsiranje vodenih prepreka, amfibijske operacije i kontrola teritorije.

Bekhan Ozdoev, industrijski direktor klastera naoružanja, municije i specijalne hemije u kompaniji Rosteh, objasnio je da je Sprut prvenstveno stvoren za vazdušno-desantne snage, ali da će u budućnosti možda zainteresovati strane kupce, uključujući Indiju, Aziju i Bliski Istok.

Pored toga, planirano je da se na jesen nastave klimatska ispitivanja Spruta: ranije je tenk dokazao svoju efikasnost na visokim temperaturama. Sada mora da izdrži rad u hladnim uslovima. On će morati da pređe osam hiljada kilometara - puni obim zagarantovane kilometraže, što dokazuje pouzdanost i izdržljivost sistema.

Rosteh se podsetio da planiraju da završe čitav ciklus državnih ispitivanja Spruta početkom 2022. godine. Na osnovu njihovih rezultata, projektnoj dokumentaciji lakog amfibijskog tenka dodeljivaće se slovna oznaka „O1“, što će omogućiti da započne serijska proizvodnja vozila. Istovremeno, „Sprut-SDM1“ će ruska vojska preporučiti za usvajanje.

„Sprut-SDM1“ je borbeno oklopno guseničeno amfibijsko vozilo sa sistemom artiljerije i raketnog naoružanja kalibra 125 mm. Može da vrši marševe na udaljenosti od 500 kilometara bez punjenja gorivom, da se prevozi desantnim brodovima i vojno-transportnim letelicama i da se padobranom zajedno sa posadom prizemlji.

Kako je izraelska vojska počela da puca po svojima, saznbajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA