Najnovije

BOMBA IZ BRISELA! Žena iz Hrvatske postaje vođa NATO pakta!? Srbi su je dobro zapamtili!

Potraga za naslednikom Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO fokusirana je na žene lidere iz Istočne Evrope, piše portal Politiko, a kao jednu od mogućih kandidata vidi bivšu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.

NATO. (Foto: ria.ru)

Stoltenbergu mandat generalnog sekretara ističe u septembru naredne godine, a očekuje se da će njegov naslednik ili naslednica biti predstavljen na samitu lidera NATO-a u Madridu, krajem proleća ili početkom leta sledeće godine.

U zemljama članicama je u toku potraga za kandidatom koji će naslediti Stoltenberga, a neki zvaničnici, diplomate i analitičari kažu da je nakon 72 godine postojanja Alijanse krajnje vreme da njeno čelo dođe žena.

Drugi, pak, smatraju da bi, s obzirom na kontinuirano suočavanje sa Rusijom, odabir novog generalnog sekrtara ove vojne alijanse iz istočnoevropskih zemalja bio "važan signal Moskvi".

Tako su se na vrh liste potencijalnih kandidata osim Grabar-Kitarović iz Hrvatske našli i Dalia Gribauskaite iz Litvanije, kao i sadašnji predsednik Estonije Kersti Kaljulaid.

Politiko podseća da je Grabar-Kitarović, bila prva hrvatska predsednica u periodu od 2015. do 2020. godine, a njena prednost je,kažu, što je već radila u sedištu NATO-a, kao pomoćnica generalnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. i u tom poslu je, kako se navodi, bila veoma dobra.

Podsećaju i da je ona doživela neuspeh na reizboru za predsednicu Hrvatske 2019., a tome se pripisuje to što se prestrojila krajnje udesno i pod pritiskom populista ukaljala svoju reputaciju izgubivši ih od bivšeg premijera levog centra, Zorana Milanovića.

Politiko, međutim, konstatuje da se Grabar-Kitarović može pohvaliti jednim od najupečatljivijih rezimea među potencijalnim budućim šefovima NATO-a. Podsećaju da je bila ministarka spoljnih poslova, imala je, kažu, važnu ulogu prilikom apliciranja Hrvatske EU i NATO, a bila je i ambasador Hrvatske u SAD od 2008. do 2011. godine, doprinela snaženju odnosa Vašingtonom, koji će imati presudnu reč u odluci NATO-a.
A, što se Grabar-Kitarović tiče, Politiko piše da su se pojavila i neka pitanja oko potencijalno bliskih odnosa izmedu Grabar Kitarović I ruskog predsednika Vladimira Putina toekom svetskog fubalskog prvenstva u Rusiji 2018., kada je, kako se navodi, tadašnja hrvatska predsednica obučena u prepoznatljivi hrvatski crveno-beli dres – glasno navijala za reprezentaciju Hrvatske.

Šta kriju novi Suhojev lovac i laki „Bajkal“! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA