Najnovije

"MERKELOVA JE PAPA EU, A MI SMO NJENI VERNICI": Edi Rama žestoko udario na Angelu, nije štedeo reči!

Albanski premijer Edi Rama uporedio je danas put ka Evropskoj uniji sa komadom Semjuela Beketa u kojem se likovi dogovore da negde krenu, ali se posle toga ne miču.

Edi Rama. (Foto: Jutjub)

- To oslikava ono što se ovde dešava. Ja više nemam neki osećaj i vrlo sam ozbiljan. Više uopšte ne čekam da se to desi, niti osećam ono što sam ranije osećao, čekajući da se to desi - rekao je Rama na Prespa forumu u Ohridu.

On je dodao da je potrebno da zemlje regiona nastave da se kreću, zato što je to, kako kaže, jedini put, navodeći da i zemlje regiona treba da se izgrade i funkcionišu kao svaka država članica.

- Da li ćemo biti ili nećemo deo Evropske unije nije na nama. To je izvan naše kontrole, mi o tome ne odlučujemo. Možemo i da uradimo mnogo stvari dok je u toku drugi čin Semjuela Beketa. Možemo da sarađujemo u regionu, zajedno da se zalažemo i učinimo stvari boljim, da unapredimo našu ekonomiju - rekao je Rama.

Kako je naveo, zajedničkim delovanjem lidera regiona može se olakšati život za sve građane koji u njemu žive.
- Zašto čekati da postanemo država članica da bismo trgovali u regionu bez prepreka i čekanja. Sve je našim rukama - rekao je Rama i dodao da će otvoriti granice Albanije da se dolazi brže i bez ograničenja.

Sukobi u regionu

Rama je naveo da u regionu postoje sukobi koje treba rešiti, kao što je, kako je rekao, sukob Srbije i Kosova, ali takvi sukobi ne bi, dodaje, trebalo druge da drže u nerazvijenosti.

- Možemo se složiti ili ne oko tog pitanja, ali dok pokušavamo da ga rešimo nešto možemo uraditi zajednički. Možda će i taj problem biti manje teško rešiti - ocenio je Rama.

Govoreći o Berlinskom procesu koji podrazumeva saradnju u regionu, Rama je inicijatora tog procesa nemačku kancelarku Angelu Merkel nazvao "papom Evropske unije", a učesnike "vernike koji veruju u religiju EU".

- Mi kao veliki vernici u EU smo došli kod pape i našli se za istim stolom, ne da osporimo prošlost, nego da vidimo kako možemo da izgradimo zajedničku budućnost - rekao je Rama.

Zaključio je da nije ni isfrustriran, ni depresivan i da više nema potrebe da se zemlje regiona žale, moljakaju, već da treba da se razvijaju i rastu.

- Gledaju nas tipa kako da im kažemo, ma sjajni ste vi…Nema potrebe više zaista. Nama ne nedostaje ni ta prva međuvladina konferencija. Ima toliko najavljenih. Nemojte misliti da smo u depresiji. Odlično smo - poručio je Rama.

Šešelj otkrio šta se sprema - LJudi, ne smemo to da dozvolimo! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA