Najnovije

"PRIŠTINA NAGRAĐENA ZA ODNOS SA IZRAELOM": Umesto povlačenja priznanja, Turska lobira za nova!

Izostala je kazna muslimanskih zemalja za Prištinu zbog međusobnog priznanja sa Izraelom, naprotiv, Kosovo je dobilo nagradu, jer je Turska najavila da će da radi na tome da bude što više novih priznanja, rekao je za Pravdu Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ, komentarišući izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da će ta zemlja raditi na novim priznanjima Kosova.

Vladislav Jovanović (foto: Jutjub)

On je kazao Erdogan ne bi bio Erdogan da nema dva izlaza iz iste situacije.

- Prvo je sa nama razvio priajrteljstvo, ali želi i da pokaže da je Turska regionalna sila. Turska je sila u nastajanju, i ne obazire se mnogo na politički fer plej. Međutim, obećanje da će raditi kod drugih da priznaju Kosovo ima malu efektivnu vrednost – smatra Jovanović.

On je rekao da je ostao mali broj muslimanskih zemalja koje nisu priznale Kosovo, i to, kako je rekao, iz svojih interesa.

- Maroko nije priznao jer ima Zapadnu Saharu, Alžir ima istorijske veze sa nama itd. Nema šanse da će Turska nešto da uradi. Ali to otvara pitanje da li mi treba da čekamo da istekne jednogodišnji moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma na povlačenje priznanja ili da odmah obnovimo tu akciju s obzirom na to da je Amerika preko Izraela i Turske nastavila da deluje protiv nas – ukazuje Jovanović.

On je kazao da smo mi zasad vezani tim sporazumom, ali budući da on ističe u septembru, „posle toga imaćemo slobodne ruke“.

- Erdogan je izjavio kako on podržava potlačene narode i države, ali prethodno nije pogledao u svoje dvorište i da li ima nekog potlačenog u samoj Turskoj, a tu mislim na odnos Turske prema Kurdima. Treba samokritički da pogleda samog sebe, da vidi da li je perfektan u ponašanju u svojoj zemlji, pa da onda troši energiju na neke druge zemlje – poručio je nekadašnji ministarr spoljnih poslova SRJ.

Šta je Vučić odgovorio Erdoganu. čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N. Bulatović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA