Najnovije

PRED VRATIMA KANDAHARA: Evo zašto je Talibanima važno da ga što pre zauzmu

Uz Avganistana stižu izveštaji da se Talibani spremaju za juriš na Kandahar.

Talibani (Ilustracija: RIA FAN)

Trenutno se na jugu i zapadu grada okupljaju velike snage Talibana, uključujući „crvene odrede“, svojevrsne specijalne snage ove grupe. Očigledno, ofanziva može započeti nakon završetka Kurban-bajrama, odnosno samo nekoliko dana kasnije.

Međunarodna redakcija ruske novinske agencije FAN razgovarala je o izgledima moguće bitke za Kandahar i značaju grada u kontekstu tekuće vojne konfrontacije sa Nikitom Mendkovičem, stručnjakom Centra za proučavanje modernog Avganistana.

Čekajući juriš

Nedavno su Talibani zauzeli kontrolni punkt Spin Boldak na granici sa pakistanskom provincijom Vaziristan. Prema nepotvrđenim zvaničnim informacijama, pakistanske obaveštajne službe ovaj prelaz su već koristile za prevoz grupe bombaša samoubica u blizini Kandahara. Takođe se veruje da se on koristi za snabdevanje Talibana.

Avganistanska vojska zauzvrat odgovara na koncentraciju Talibana u okolini grada i priprema se za odbranu. Oružane snage kontrolišu aerodrom Kandahar, gde se nalaze vojni avioni. S obzirom na malu udaljenost između njega i potencijalnih ratišta, vojska može računati na stalnu vazdušnu podršku jer vreme približavanja postaje minimalno.

Prirodni tok stvari

Prema Nikiti Mendkoviču, Talibani će zaista pokušati da zauzmu Kandahar, jer se na osnovu njihovih nedavnih vojnih uspeha ovaj korak čini vrlo predvidljivim.

„Ovo je najlogičniji korak sa vojne tačke gledišta. Tokom poslednja dva ili dva i po meseca, oni (Talibani - prim. aut.) postigli su zapanjujuće uspehe, zauzeli velike teritorije. Sasvim je logično da sada trebaju razviti ofanzivu, uključujući zauzimanje velikih gradova, kako bi imali šanse za konačnu pobedu u ratu tokom ovogodišnje kampanje“, rekao je Mendkovič.

Stručnjak je naveo da Talibani nastoje da razviju ofanzivu i zauzmu nove položaje do kraja septembra - kraja tople sezone. S obzirom na ovo, pokret koristi trenutni predah koji se završava praznikom Ramazanskog bajrama za akumuliranje snage pre juriša.

„Preduzeli su neku vrstu pauze da se naoružaju, mobilišu stanovništvo novih kontrolisanih teritorija, izvedu minimalnu obuku regruta i zatim nastave borbe. Sa ove tačke gledišta, kraj proslave [Kurban-bajrama] je logičan datum“, rekao je Mendkovič.

Vredi napomenuti da su Talibani već pokušali da zauzmu grad u napadu 9. jula. Uspeli su da zaposednu dva kontrolna punkta na ulazu, ali njihovo dalje napredovanje je bilo ugušeno. Pretrpevši gubitke, ekstremisti su bili primorani da napuste periferiju i počnu da se pripremaju za temeljnu ofanzivu. Ovaj slučaj je pokazao da garnizon Kandahar ne namerava da preda grad, a pobeda Talibana nikako nije zagarantovana. S obzirom na ovo, oni sakupljaju dodatne ljudske i tehničke rezerve kako bi povećali sopstvene šanse za uspeh.

„Rekao bih da [vladina vojska] ima 60% do 40% šanse da izgubi ili zadrži Kandahar. S jedne strane, Talibani prethodno nisu uspeli da zauzmu grad u jurišu, s druge strane, imali su vremena da koncentrišu ljudstvo za napad i, što je najvažnije, artiljerijsko oružje zaplenjeno od avganistanske vojske i iz napuštenih skladišta NATO-a. Odnosno, minobacači, bestrzajno oružje ... U principu, oni imaju ljudstvo sposobno da ga koriste, kao i šanse za uspešan napad na Kandahar “, rekao je Mendkovič.

Značaj Kandahara za Pakistan

Prema mišljenju stručnjaka, Spin Boldak, zarobljen od talibana, za koji mnogi smatraju da je jedna od ključnih tačaka snabdevanja militanata ljudskim resursima i oružjem, koristan je u kontekstu operacije zauzimanja grada. Međutim, to ne igra značajnu ulogu u ukupnoj slici, jer Pakistan navodno podržava Talibane duž mnogih logističkih arterija.

„Šverc oružja i dobrovoljaca iz terorističkih organizacija odvijao se sa teritorije Pakistana pre zauzimanja ove linije. Ovde se pre postavlja pitanje pogodnosti logistike. Odnosno, [preko ove kontrolne tačke] možete da prevozite više i brže. U uslovima pripreme za bitku za Kandahar, ovo može biti važno“, objasnio je sagovornik agencije.

Za Talibane je ovaj grad prvenstveno od ideološkog značaja, jer je devedesetih godina ovde nastao ovaj radikalni pokret. Takođe, ako Talibani uspeju, Kandahar će postati prvi regionalni centar koji je stavljen pod kontrolu ove organizacije.

„Pored toga, zbog svog položaja važno je logističko čvorište na jugozapadu zemlje. U slučaju njegovog zauzimanja uslediće određeni domino efekat: najverovatnije će pasti još nekoliko okružnih i, možda, regionalnih centara. Odnosno, [pre Talibana] postoji mogućnost stvaranja kompletne zone kontrole na jugozapadu zemlje, odakle će biti moguće premeštanje u centar. Neću reći da će se rat završiti njegovim padom, ali militantima bi bilo korisno da ga zauzmu“, zaključio je Mendkovič.

Sada je Kandahar zapravo okružen i povezan sa spoljnim svetom samo „vazdušnim koridorima“. Avganistansko vazduhoplovstvo koristi smirenost za udare na područja u kojima su koncentrisani militanti. Postoje i izveštaji o aktiviranju američke avijacije: tokom poslednja tri dana izvršeni su vazdušni napadi na Talibane u nekoliko provincija Avganistana odjednom. Kao rezultat toga, živa sila ekstremista pretrpela je gubitke, a njihov transport, vojna oprema i artiljerijske baterije su uništeni.

Talibani nastavljaju ofanzivu u mnogim provincijama Avganistana od maja, kada je došla vest o povlačenju NATO kontingenta iz zemlje. Zvanični datum završetka ovog procesa određen je za 11. septembar, ali sudeći po njegovom tempu, poslednji strani vojnik napustiće Avganistan u avgustu.

Lokalne oružane snage, izgrađene uz pomoć Sjedinjenih Država, uglavnom su se oslanjale i oslanjaju se i dalje na stranu podršku, zbog čega su u prvim nedeljama ofanzive Talibani imali vrtoglavi uspeh: armijske jedinice ostavile su strateški važne tačke, predali su se i povukli na teritoriju susednih država. Međutim, nakon nekog vremena počeli su da pristižu izveštaji o uspešnim odbrambenim operacijama avganistanske vojske, eliminaciji značajnih militantnih komandanata i o kontraofanzivama. To zauzvrat uzrokuje produženje konfrontacije.

Ipak, Talibani su nedavno izjavili o kontroli nad 90% državne granice. Istovremeno, oko polovine regiona zemlje potpuno je zarobljeno od strane ovog radikalnog pokreta.

Na šta je Kina upozorila Ameriku u vezi sa Sirijom, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda/FAN

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA