Najnovije

PONOVO KLJUČA NA GRANICI KIRGIZIJE I TADŽIKISTANA: Obe vojske otvorile vatru

U subotu ujutro na području Kum-Mazara započeo je sukob između stanovnika pograničnih naselja, koji se završio razmenom vatre graničara Tadžikistana i Kirgizije.

Kirgizija (Foto: Jutjub)

Kirgiski graničari i lokalni stanovnici koji su stigli na mesto događaja zahtevali su zaustavljanje radova, ali su građani Tadžikistana ignorisali ovaj zahtev i pokušali da pretuku državljanina Kirgizije.

„Dalje, verbalni okršaj između stanovnika Republike Kirgizije i Republike Tatarstan prerastao je u tuču i gađanje kamenjem“, rekao je portparol pres službe kirgiske granične policije  za RIA Novosti.

Tokom sukoba, Tadžikistanski graničari su „pucali prema Kirgiziji“, a Kirgizi su odgovorili isto.

Od pucnjave niko nije povređen. U Kum Mazaru se održava sastanak predstavnika organa lokalne samouprave, graničara i organa reda sa obe strane.

Situacija na granici između Kirgizije i Tadžikistana primetno se pogoršala krajem aprila. Na području vodozahvata "Golovnoj", koji svaka od strana smatra svojom teritorijom, došlo je do sukoba zbog beznačajnog razloga između stanovnika pograničnih sela. Ubrzo je vojska otvorila vatru, a teška vojna oprema počela je da se povlači na mesto sukoba.

Tokom sukoba ubijeno je 34, a ranjeno 173 državljana Kirgizije. Iz Tadžikistana je takođe bilo gubitaka: prema nepotvrđenim informacijama, broj poginulih dostigao je 20, a broj ranjenih do 160 ljudi.

Početkom juna, strane su postigle sporazum o povlačenju trupa sa zajedničke granice i prenosu graničnih prelaza 3 kilometra u unutrašnjost.

Šta Japan hoće da otme od Rusije, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA