Najnovije

DRAMATIČAN POZIV I DEKLARACIJA PODRŠKE SRPSKOJ: "Ovo je totalitarna odluka i čin neprijateljstva, sad moramo biti jedinstveni!"

Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije i Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, pozvali su danas stranke iz vlasti i opozicije da potpišu „Deklaraciju podrške Republici Srpskoj“.

Miloš Jovanović i Žika Gojković (foto: Jutjub)

- U Srebrenici nije počinjen genocid, a odluka odlazećeg visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Valentina Incka da podmetne zakon kojim bi se proganjali oni koji imaju hrabrosti da to kažu, udar je na Republiku Srpsku i put ka unitarizaciji Bosne – smatra Miloš Jovanović predsednik Demokratske stranke Srbije.

- Hiljadu puta sam rekao da ne postoji nijedna pravna konstrukcija, ne postoji nijedan argument kojim bi se moglo dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid. To je jako važno ponavljati jer je to istina – kaže Jovanović.

Kritikujući postupanje visokog predstavnika Incka, on je rekao da njegova skandalozna odluka ozakonjuje laž.

- Retko kada ćete videti takvu nedemokratsku i totalitarnu odluku, kojom je građanima zabranjeno da se bore za istinu – naglasio je Jovanović.

On je dodao da je to, nažalost, uobičajena politika zapada prema srpskom narodu.

- Vrlo je važno da sve političke stranke u Srbiji pokažu srpsko jedinstvo kada se radi o odbrani interesa našeg naroda u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Zbog toga je važna ova deklaracija - dodao je Jovanović.

Žika Gojković je rekao da je njegova stranka uvek bila protiv zveckanja oružjem, protiv mržnje, protiv teških reči, i zalagala se za pomirenje, dok ovakvo postupanje visokog predstavnika predstavlja crvenu liniju posle koje se ne može biti fin i tolerantan.

- Svi lideri stranaka u Srbiji treba po strani da ostave sujetu i sitne stranačke interese kada je odbrana srpskih nacionalnih interesa u pitanju. Jedinstvo i sabornost nam je važnije nego ikada, sada kada se sprema scenario gašenja Republike Srpske, a sramna odluka Incka je prvi korak ka tome – rekao je predsednik POKS-a.

Kako je naveo,  od Dejtonskog sporazuma do danas ovo je najjači udar na Republiku Srpsku, “gori čak i od rata koji se odigrao u Bosni i Hercegovini devedesetih godina”.

Na pitanje novinara Pravde, da li je trebalo možda ranije  reagovati, da se ovakve odluke preduhitre, Gojković je odgovorio:

- U pravu ste. Nažalost, u pravu ste. Stalno se bavimo posledicama, a nikada preventivom. Trebalo je predvideti da će se ovakve stvari događati, ali ovakvo licemerje Valentina Incka niko nije očekivao. Da tri, četiri dana pre isteka mandata napravi ovo. To niko nije očekivao – kazao je on.

POKS I DSS su ranije potpisali koalicioni sporazum po kome zajedno sa drugih 19 udruženja građana nastupaju pod nazivom NADA. Sada ta koalicija poziva sve stranke na političkoj sceni Srbije da zajedno potpišu deklaraciju kojom bi pomogli Srbima u Republici Srpskoj.

U nastavku teksta možete pročitati tekst dekalaracije:  

DEKLARACIJA PODRŠKE REPUBLICI SRPSKOJ

“Mi, dolepotpisani predstavnici građana Republike Srbije, obavezujemo se na bezuslovnu političku i svaku drugu vrstu podrške Republici Srpskoj u njenoj borbi da zaštiti svoje pravo na postojanje kao ravnopravnog entiteta i pravo njenih građana na slobodu mišljenja i govora.

Naše političke organizacije podržavaju i podržaće sve odluke koje jedinstveno donesu predstavnici političkih organizacija srpskog naroda u Republici Srpskoj.

Svaku dalju odluku međunarodnih činilaca protivnu interesima Republike Srpske, smatraćemo činom neprijateljstva i prema Srbiji.”

Dodik kaže da je spreman na ostavku, opširnije OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA