Najnovije

Vučić je ustuknuo pred Inckom

Umesto disputa o nametnutom zakonu o „negiranju genocida“, predsednik Srbije se odlučio za „novi dijalog sa Bošnjacima“. Prvo što u tom dijalogu Bošnjaci traže jeste politička glava Milorada Dodika.

Valentin Incko (Foto: jutjub)

Piše: Aleksandar Živković

Predsednik Srbije nije stao iza Milorada Dodika u sporu sa Valentinom Inckom, ocenjuje analitičarka Al DŽazire, Tanja Topić, što na udarnom mestu prenosi i sarajevsko Oslobođenje. Oslobođenje je otišlo i korak dalje, pa jučerašnju konferenciju za štampu predsednika Srbije daje kroz reagovanje Stranke za Bosnu i Hercegovinu u kome se g. Vučić upozorava da dijalog može da vodi samo sa državom BiH, i to kao predstavnik Srbije, koja nije onemogućila genocid, što je po Konvenciji o genocidu bila dužna da učini.

Dakle, taman što je Vučić pomenuo dijalog, stiglo je taktičko podizanje letvice sa sarajevske strane. Predsednik Srbije izbegao je konfrontaciju sa Inckom, zadržavajući se na konstataciji da „nametnuta rešenja nikada nisu dobra“ i da je on u ekonomskom smislu „lord-protektor“ Republike Srpske, ali nije pokazao nikakvo interesovanje za uspehe Dodikove diplomatije (predlog kinesko-ruske rezolucije u SB UN za ukidanje institucije „visokog predstavnika“; prva kineska diplomatska intervencija koja se tiče Evrope), štaviše potrudio se da se oni ne povežu sa međunarodnim delovanjem Srbije. G. Vučić očekuje sledećeg namesnika Bosne kao svakog nemačkog političara po definiciji, dakle „njegovog ličnog prijatelja“ itd. Uz to, ponudio je novi dijalog Bošnjacima. Za sada nije jasno na čemu bi u tom dijalogu insistirala srpska strana, ali za bošnjačku je sasvim jasno: oni prvo, neizostavno i jedinstveno traže političku glavu Milorada Dodika.

Za to vreme g. Dodik pokušava da mobiliše političke resurse Republike Srpske, ali je primetno da za to ne vlada neki veći entuzijazam u Beogradu. Ionako krvno zavađene, stranke u RS iskoristiće beogradsko ćutanje za napuštanje sada, na momenat, jedinstvenog banjalučkog tabora.

G. Vučić je sadašnju krizu srpsko-bošnjačkih odnosa okarakterisao kao najtežu posle Dejtona. Ako se zaista umeša u njen rasplet nema sumnje da će se voditi dejtonskom logikom, odnosno da će kao predstavnike Srba u BiH prihvatiti samo one koji su odaniji njemu lično, nego ideji Republike Srpske.

Kako se Vučić zakleo nad falsifikovanim jevanđeljem, pročitajte OVDE.

Izvor: Stanje stvari

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA