Najnovije

I POROŠENKO KOMENTARISAO PUTINOV ČLANAK O UKRAJINI: ''Mi smo ukrajinska politička nacija''

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko objavio je u poljskom listu Gazeta Wyborcza odgovor na članak Vladimira Putina o jedinstvu Rusa i Ukrajinaca.

Petro Porošenko (Foto: RIA Novosti)

Prema Porošenkovim rečima, njegov narod nema problema sa sopstvenim identitetom. „Mi smo ukrajinska politička nacija, čiji su ravnopravni članovi građani različitog etničkog porekla, različitih konfesija i jezičkih zajednica“, rekao je on.

Prema rečima bivšeg šefa države, Ukrajinci imaju svoje istorijsko iskustvo, jezik i političku kulturu, kao i „osećaj pripadnosti evropskoj civilizaciji“.

Ranije je Putin objavio članak „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“. U njemu je predsednik rusije opisao zid koji je nastao između Rusa i Ukrajinaca velikom nesrećom i naglasio da je pravi suverenitet Ukrajine moguć samo u partnerstvu sa Rusijom.

Kasnije je Volodimir Zelenskii, čestitajući građanima Dan krštenja Kijevske Rusije, savetovao „rođake i veoma udaljenu rodbinu“ da ne zadiru u nasleđe ove drevne države. Kijevsku Rusiju je nazvao majkom ukrajinske istorije, a samu zemlju „naslednicom jedne od najmoćnijih država srednjovekovne Evrope“. Prema rečima ukrajinskoglidera, 24 regiona Ukrajine i Krima su „deca i naslednici staroruske države“.

Kako su Rusi kaznili neprijatelje, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA