Najnovije

UGLEDNI AMERIČKI LIST: NATO nema šanse u ratu protiv Rusije na Crnom moru

Jačanje Rusije u crnomorskom regionu nakon povratka Krima ne ostavlja NATO alijansi šanse za brzu i ubedljivu pobedu u slučaju mogućeg sukoba. Ovo mišljenje deli kolumnista Mark Episkopos u časopisu The National Interest.

Brod Crnomorske flote (Foto: RIA Novosti)

Autor članka se poziva na izjavu Vladimira Putina, prema kojoj treći svetski rat ne bi započeo ni da su ruski brodovi potopili britanski razarač Defender. A Zapad shvata namerni gubitak u ovom ratu.

„Putinovo poverenje može biti odgovarajuće“, piše kolumnista.

Prema Episkoposu, status Krima je u središtu trenutne nestabilnosti u Crnom moru. Tako Kijev, zajedno sa nekoliko zapadnih država, preduzima simbolične korake za uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, sprovodeći vojne vežbe u blizini ruskih voda u Crnom moru. Kremlj zauzvrat reaguje sve oštrije na ove provokacije.

Stručnjak naglašava da je Rusija nakon aneksije Krima neprestano izgrađivala svoju Crnomorsku flotu. Konkretno, dobila je tri nadograđene raketne fregate „Admiral Grigorovič“, kao i nekoliko dizel-električnih podmornica projekta 636 „Varšavjanka“.

Druga glavobolja NATO-a je hipersonična krstareća raketa Cirkon, koja ograničava sposobnost udarnih grupa nosača aviona američke mornarice da projektuju snagu na rusku teritoriju. To se odnosi i na balističku raketu H-47M2 Kinžal, zaključio je stručnjak.

Pored toga, NATO snage ne mogu računati na podršku u regionu.

„Turska kao članica NATO-a neprestano ometa postizanje bezbednosnih ciljeva alijanse, težeći bližim vojnim i ekonomskim vezama sa Moskvom. Ukrajina, Rumunija i Gruzija mogu i gotovo sigurno će obezbediti morski prolaz američkim trupama, ali one nemaju potrebne pomorske sposobnosti da daju značajan doprinos“, objasnio je Episkopos.

Zaključio je da Rusija ima sva sredstva za vođenje efikasne kampanje protiv savezničkih snaga u Crnom moru, ali ni u jednom od mogućih scenarija sukoba nema ni nagoveštaja pobede Alijanse.

Ko stoji iza slanja britanskog razarača u ruske teritorijalne vode, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA