Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ ZA PRAVDU: Ruski politički šamar crnogorskom turizmu

Ruski mediji na početku letnje turističke sezone često pišu i govore o mogućnostima putovanja ruskih turista u zemlje mediterana, koje su njihovo omiljeno mesto odmora, opisujući kvalitet boravka, ali i političke okolnosti koje se tiču Rusije i zemalja koje primaju njene turiste.

Dr Ivan Pajović (Foto: Helm Kast)

Piše: dr Ivan Pajović

Na listi prioriteta ruskih turista godinama se visoko kotirala Crna Gora, kao zemlja u kojoj je priroda izuzetna, cene boravka i vanpansionskih usluga niske, a Rusi dobrodošli. Upravo iz tih razloga pre nešto više od decenije dogodila se prava najezda kupaca nekretnina na crnogorskoj obali koji su dolazili iz Rusije i nisu previše pitali za cenu. Letovi iz Rusije su bili česti i direktni, ruskih turista je bilo mnoštvo, a mnogi su se pretvorili i u rezidente. Otvarane su ruske škole, ruske agencije za nekretnine, čak i ruski mediji, kao što je na primer podgorički Ruski radio Morje. Međutim, politika ima tu negativnu osobinu da se upliće u ekonomske odnose država i da ih kvari, uprkos mogućnostima koje su na obostranu korist. Ponašanje crnogorskih vlasti unazad nekoliko godina eklatantan je primer kako se „puca samom sebi u koleno”.

Krajem marta ove godine visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku saopštio je da se više zemalja pridružilo sankcijama EU protiv Rusije, uvedenim 2. marta zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Od zemalja našeg regiona tu su Severna Makedonija, Albanija i Crna Gora. 

Uvođenje sankcija prema Rusiji od strane Crne Gore dokaz je ili potpunog političko-ekonomskog diletantizma, ili dokaz potpunog odsustva suvereniteta ove zemlje, koja će zbog takvog postupka snositi veliku materijalnu štetu, jer je Rusija spremno primenila kontramere, premda prilično diskretno. Uprkos poboljšanju stanja sa korona-virusom u Crnoj Gori, ruske vlasti i dalje ne odobravaju direktne avionske letove za ovu zemlju, što se sa sigurnošću može tumačiti kao oblik kontramere za političke poteze crnogorskih vlasti. Dok iz Srbije svakodnevno doleće desetak aviona, iz Ukrajine četiri, a vikendom i do deset, iz Rusije ne doleće nijedan. Koliko je to štetno po crnogorski turizam, govori i podatak da se više crnogorskih zvaničnika, pa čak i potpredsednik vlade Dritan Abazović, obraćalo ruskim vlastima sa molbom da se letovi obnove, odgovora za sada nema, premda je turistička sezona uveliko počela. Očigledno – sa razlogom, jer je Rusija još 10. juna obnovila letove za Hrvatsku i Albaniju, a nedavno i za Severnu Makedoniju.

Ruski portal „Komersant” prenosi reči crnogorskog politikologa LJubomira Filipovića koji kaže da „Rusija koristi sve mogućnosti, između ostalog i odobravanje avio-letova, kako bi ekonomski kaznila zemlje koje, sa njene tačke gledišta, deluju protiv ruskih interesa. To se odnosi i na Crnu Goru, koja se pridružila sankcijama EU protiv Rusije, a i pristupila NATO paktu. U sferi politike to je verovatno legitimno, ali ruske vlasti bi trebale otvoreno to reći, a ne prikrivati raznim objašnjenjima”.

Filipović govori i o tome kako je „Rusija polagala velike nade na novu crnogorsku vlast koja je formirana posle izbora 30. avgusta. Tim pre jer su mnoge ličnosti među pobednicima nazivane proruskim kadrovima. Međutim, nova vlast te nade nije opravdala. Tačnije, ona je možda i htela opravdati, ali nije smela zbog uticaja zapadnih partnera Crne Gore”.

U ruskom operativnom štabu za sprečavanje širenja korona-virusa kažu da odluke o obnavljanju avio-saobraćaja proizilaze iz epidemiološke situacije na teritoriji strane zemlje sa ranije ustanovljenim kriterijumima i pokazateljima, te da nikakvih političkih motivacija prema Crnoj Gori nema. Po njihovim rečima, rešenje je uvek „zasnovano na principima uzajamnosti” i zavisi od toga da li ta zemlja prima ruske turiste i želi li obnovu saobraćaja. 
Imajući u vidu želju Crne Gore, jasno je da sa ruske strane ne postoji dobra volja, iako postoje uslovi. Situacija sa korona-virusom u Crnoj Gori značajno se poboljšala, a za građane Ruske Federacije ukinuta su sva ograničenja, tako da sa te strane problem ne postoji. Očigledno je da su u pitanju politički motivi, koji postaju sve više nepremostiva prepreka za saradnju dve zemlje, koja je Crnoj Gori, kao zemlji sa veoma lošim stanjem državne kase, krajnje neophodna. 

Prošlu kolumnu dr Ivana Pajovića pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA