Najnovije

POSLEDNJI ŠAMAR TALIBANA NATO: Ovaj ultimatum stranim vojnicima u Avganistanu ne sme biti zanemaren! (VIDEO)

Talibani su upozorili NATO da ukloni svoje trupe do 11. septembra ili da se s njima postupa kao sa "okupatorskim snagama" dok teroristička grupa nastavlja osvajanje širom zemlje.

Talibani. (Foto: Jutjub)

Očekuje se da će poslednje američke trupe Avganistan napustiti za nekoliko dana, ali izveštaji kažu da bi 1.000 vojnika mogla da ostane na terenu kako bi zaštitila diplomatske misije i aerodrom u Kabulu.

Mogla bi im se pridružiti i "savetodavna grupa" britanskih vojnika specijalnih snaga usred straha da će zemlja "implodirati" pod težinom talibana. Izvor Ministarstva odbrane rekao je za Mejl da je Britanija i dalje posvećena podršci avganistanskoj vojsci.

Simbolični datum za izlazak bilo je obeležavanje 20 godina od 11. septembra - koji je izazvao invaziju - a NATO je odistao zbog strahova da džihadisti ubrzano popunjavaju vakuum moći koji je ostao u zaleđu i marširaju sve bliže gradovima.

Predstavnik talibana Suhail Šahin rekao je da zauzimanje Kabula "nije talibanska politika", ali upozorio je da nikakve strane trupe ne bi trebale ostati u glavnom gradu nakon 11. septembra, jer bi ih to moglo naterati da "reaguju".

Više od 1.000 avganistanskih vojnika pobeglo je preko severne granice u susedni Tadžikistan u ponedjeljak nakon borbe sa džihadistima.

Egzodus trupa usledio je nakon drugog vikenda borbi širom većeg dela severnog sela gde su talibani preplavili desetine okruga, podstaknuvši strahove da su avganistanske snage u krizi.

Obraćajući se BBC-u iz talibanskog sedišta u Kataru, Šahin je rekao: 'Ako [NATO] ostavi iza sebe svoje snage protiv sporazuma iz Dohe, tada će u našem slučaju biti odluka našeg rukovodstva kako ćemo dalje postupati.

"Reagovali bismo i konačnu odluku donosi naše rukovodstvo."

Tvrdio je da teroristička grupa neće ciljati nijednu ambasadu, diplomate ili strane dobrotvorne radnike.

"Nećemo im predstavljati nikakvu pretnju", dodao je Šahin.

Takođe je pozvao američko povlačenje sa aerodroma Bagram prošle nedelje, nekada glavne američke tvrđave u Avganistanu, kao "istorijski trenutak".

Dolazi usred zabrinutosti poslanika torijevca da je napuštanje Avganistana "glavna strateška greška".

Tom Tagenhat, koji je služio u provinciji Helmand, rekao je u subotu za BBC: "Ono što demonstriramo vrlo javno, vrlo jasno, mnogim različitim protivnicima, a nažalost i saveznicima, jeste da SAD i njeni saveznici neće ostati".

"Ako nemate sposobnost da istrajete, možete zaboraviti na uticaj na druge. Nikoga neće zanimati šta mislite ako sutra nećete biti tamo".

"Povlačenjem podstičete neprijatelja i odvraćanje saveznika - to je opasno."

Međutim, britanske specijalne snage ostaće u zemlji, a očekuje se da Borisom DŽonson konačnu odluku donese danas na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost, navodi Telegraf.

Vojnik SAS-a, koji se nedavno vratio iz zemlje, rekao je listu da će njegova uloga biti "pružanje obuke avganistanskim jedinicama i raspoređivanje s njima na terenu kao savetnici".

"Trenutno nije prijatno mesto, ljudi su uplašeni i to s pravom".

"Talibani kontrolišu selo i samo čekaju da koalicija ode. U svakoj prilici [jasno] daju do znanja da je njihov mir sa koalicijom, a ne sa avganistanskom vladom. Zemlja će implodirati. '

Glasnogovornik Ministarstva odbrane rekao je za MejlOnlajn: "Po dogovoru ministara spoljnih poslova i odbrane NATO-a, povlačenje snaga Misije odlučne podrške, uključujući snage Ujedinjenog Kraljevstva pod Op TORAL-om, biće završeno za nekoliko meseci".

"Velika Britanija je uključena u tekuće razgovore sa američkim i međunarodnim saveznicima u vezi sa budućnošću naše podrške Avganistanu".

U nedelju su talibani zauzeli još jedno područje južnog Kandahara i najavili dalji dobitak u Helmandu, provincijama u kojima je tokom poslednje dve decenije prolivena krv stotina američkih i britanskih trupa.

Na severu, avganistanske snage pobegle su preko granice u Tadžikistan, dok su talibani napredovali u nekoliko okruga.

Preko 300 avganistanskih vojnih lica prešlo je iz avganistanske provincije Badakšan dok su talibanski borci napredovali prema granici, navodi se u izjavi Tadžikistanskog državnog komiteta za nacionalnu bezbednost. Avganistanske trupe prešle su u subotu oko 18.30 po lokalnom vremenu

Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od svih 421 okruga i okružnih centara u Avganistanu.

Porast u severoistočnoj provinciji Badakhshan poslednjih dana uglavnom je došao do pobunjeničkog pokreta bez borbe, rekao je Mohib-ul Rahman, član provincijskog saveta. Za uspehe talibana optužio je loš moral trupa koje su uglavnom nadbrojene i bez zaliha.

"Nažalost, većina okruga prepuštena je talibanima bez ikakve borbe", rekao je Rahman. U poslednja tri dana 10 okruga palo je pod talibane, osam bez borbe, rekao je on.

Stotine avganistanske vojske, policije i obaveštajnih trupa predale su svoje vojne isturene položaje i pobegle u prestonicu provincije Badakhshan Faizabad, rekao je Rahman.

Iako se sastanak bezbednosti održavao rano u nedelju do planiraju jačanje oboda oko glavnog grada, neki visoki provincijski zvaničnici odlazili su iz Faizabada u glavni grad Kabul, rekao je on.

Krajem juna avganistanska vlada uskrsnula je milicije sa reputacijom brutalnog nasilja da bi podržala opsađene avganistanske snage, ali Rahman je rekao da su mnoge milicije u okruzima Badakhshan vodile samo polovičnu borbu.

Područja pod talibanskom kontrolom na severu sve su strateška, protežu se duž avganistanske granice sa državama centralne Azije. Prošlog meseca verski pokret je preuzeo kontrolu nad imamom Sahibom, gradom u provinciji Kunduz nasuprot Uzbekistana i stekao kontrolu nad ključnim trgovinskim putem.

Upadi u Badakhshan su posebno značajni jer je to matična provincija bivšeg predsednika Burhanuddina Rabbanija, koji je ubijen od strane bombaša samoubice 2011. NJegov sin Salahudin Rabbani deo je trenutnog Visokog saveta za nacionalno pomirenje. Ubijeni bivši predsednik takođe je predvodio avganistansku DŽamiat-e-Islami, koja je bila stranka poznatog antitalibanskog borca Ahmada Šah Masuda, ubijenog od bombaša samoubice dva dana pre napada u Americi 11. septembra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je u subotu saopštenje u kojem se kaže da su porazi privremeni, iako nije jasno kako će povratiti kontrolu.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid potvrdio je pad okruga i rekao da je većina bila bez borbe. Talibani u prethodnim predajama prikazali su video snimak avganistanskih vojnika koji uzimaju novac za prevoz i vraćaju se svojim kućama.

Ruski politički šamar crnogorskom turizmu! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA