Najnovije

ZASTRAŠIVANJE GRAĐANA SE NASTAVLJA! Tiodorović o simptomima delta soja

U Srbiji su zvanično pre nekoliko dana registrovana dva slučaja delta soja koronavirusa kod putnika koji su se vraćala iz Rusije. Epitemiolog Branislav Tiodorović kaže da, iako ovaj soj ima nešto blažu kliničku sliku, brzo se širi.

Branislav Tiodorović. (Foto: Jutjub)

U poslednjih nedelju dana broj novoobolelih u Evropi drastično je porastao, posebno u Rusiji i Portugaliji. Pretpostavka da će korona posustati sa dolaskom leta pada u vodu, jer je u Portugaliji izuzetno toplo, a delta soj se munjevito proširio, zbog čega je ova zemlja preduzela drastične mere zaštite. Rusija beleži rekordan broj obolelih, ali i smrtnih slučajeva.

"Situacija je objašnjiva, i SZO skreće pažnju da je situacija ozbiljna, iako je delta soj nešto blaži a pojačana epidemija se dešava obično u zemljama koje su se otvorile za masovni turizam, poput Portugalije ili gde se vakcinacija odvija sporo, poput Rusije", objasnio je gostujući u Jutarnjem programu Branislav Tiodorović.

Za razliku od prethodnih sojeva virusa delta soj ima nešto drugačije simptome.

"Nije karakterističan gubitak čula mirisa i ukusa već ga prate glavobolja, manja temperatura, kašalj i bol u grlu. Više liči na neku jaču prehladu ali to ne znači da ga treba uzimati olako. Najviše se sada javlja kod mladih jer je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije", rekao je Tiodorović.

Ruski politički šamar crnogorskom turizmu! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA