Najnovije

SRPSKI AMBASADORI IZ BIH DOBILI INSTRUKCIJE: U Sarajevu pripremili antisrpski plan

Uoči obeležavanja 11. jula novi pritisci na Republiku Srpsku i Srbiju. Sarajevski mediji i političari "spinuju" odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne Zakon o zabrani negiranja navodnog genocida. Na istom zadatku i Bisera Turković.

Republika Srpska (Foto: Vlada republike Srpske)

Ponovo je bez kosultacija i saglasnosti, od diplomatsko konzularnih predstavništava BiH zatražila da 11. jula na zgradama istaknu zastave na pola koplja. Hitno je reagovao Milorad Dodik - zastave se neće spuštati na pola koplja tamo gde su ambasadori iz Republike Srpske. U nedelju neće biti ni dan žalosti u BiH, jer Bisera Turkovićeva na vreme nije dostavila zahtev Savetu ministara.

Bisera Turković nastavlja sa samovoljom. Ponovo je, bez konsultacija sa Predsedništvom i bez odluke saveta ministara svim bh. ambasadorima u inostranstvu naredila da 11. jula zastave spuste na pola koplja.Na njenu,još jednu solo osdluku reagovao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Srpskim ambasadorim u diplomatko konzularnoj mreži dao je instrukcije da se zastave 11. jula ne spuštaju na pola koplja. Govoreći o Turkovićevim zahtevima da se u nedelju proglasi Dan žalosti, Dodik je upitao da li Dan žalosti imaju stradali Srbi u Bratuncu, Brodu, Podrinju, Jasenovcu.

- Kao hoće da proglase dan žalosti, a zašto ne proglase dan žalosti kada obeležavamo parastos u Bratuncu, zašto nema Dana žalosti u BiH kada obeležavamo Jasenovac, ili kada odlazimo u Broda na Drini gdje je ubijeno 6.000 Srba. Ili zašto nisu proglasili dan žalosti kada smo osveštavali novu crkvu posvećenu prebilkovačkim mučenicima - rekao je Dodik.

Istupi ministarke inostranih poslova Bisere Turković nikoga od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama više ne iznenađuju.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, njen potez ocenio je nekorektnim ,jer čak nije bila ni na današnjoj sednici Predstavničkog doma iako joj je to obaveza. O odluci o danu žalosti u BiH, smatra da se trebala direktno telefonski informisati, što nije učinila. A da li će 11.jul u budućnosti biti proglašen danom žalosti na Savetu ministara.

- Savet ministara će tu odluku razmatrati na nekoj od narednih sednica i da li će biti izglasana ili ne,zavisi od toga kako će se o njoj izjasniti ministri - istakao je Tegeltija.

Na istupe Bisere Turković reaguje i Boračka organizacija. Ocenjuju da da je ljudski odati poštu svim nevino stradalim ali da neće dozvoliti da se Srbima natovariti odgovornost za sve stradale u Srebrenici kao da su ubijeni, jer to nije istina i to se ne može prihvatiti. To je potvrdila i nezavisna međunarodna komisija u svom izveštaju da se u Srebrenici nije desio genocid.

No tako ne vidi smaoproglašeno Kosovo čiji je Parlament usvojio Rezoluciju o osudi navodnog genocida u Srebrenici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još ranije je najavio da će takvih rezolucija još biti .Oceljuje da to političko iživljavanje nad Srbima neće stati ali da će se svim pritiscima odoljeti i da će tako srpski narod još više tako ojačati svoj nacionalni identitet.

- Kao što sam najavio kada je bilo usvajanje takve rezolucije u crnogorskom parlamentu da će krenuti poplava takvih rezolucija u većini parlamenata u okruženju, da se svi jasno izjasne da su Srbi počinili genocid i da pokažu svoje opredeljenje, tobože, za dobrosusedske odnose, a u stvari da Srbiji zadaju udarac - naglasio je Vučić

- Kosovo odnosno Priština, prvo to je nepriznata država, drugo poznati su srbomrsci koji će iskoristiti svaku vrstu priče  NJima je Tači u zatvoru za trgovinu ljudskim organima i pstalim najtežim zločinima i oni se sada našli da nešto govore - rekao je Dodik.

Politički analitičari smatraju da su zapadni centri moći izmislili celu priču o Srebrenici, i da nameću rezolucije kako bi zakonski onemogući iznošenje istine, i sankcionisali osporavanje laži koje je plasirao Haški tribunal.

Podsećamo da je srpski narod uvek imao podršku Rusije, koja je na sutrašnji dan pre šest godina čuvenim Čurkinovm vetom blokirala usvajanje britansko-nemačke rezolucije u Savetu bezbednosti UN. Time je sprečeno da se srpski narod označi genocidnim.

O kraju komunizma u Crnoj Gori pročitajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA