Najnovije

PANIKA U NATO PAKTU: Ruski avion prekinuo konferenciju za štampu lidera država članica (VIDEO)

Konferencija za novinare španskog premijera Pedra Sančeza i litvanskog predsednika Gitanasa Nausede, održana u bazi NATO-a u gradu Šjauljaaj, prekinuta je zbog hitnog odlaska dve NATO letelice u presretanje ruske letelice.

Su-34 (Foto: RIA Novosti)

O incidentu izveštavaju španski mediji. Kada je događaj već počeo, vojska je uletela u prostorije i počela hitno da se priprema za let. Od političara je zatraženo da se povuku.

Kako je precizirano u vladi kraljevine, „dva španska „Jurofajtera“ su poletela nakon objavljivanja alarma“. Kabinet ministara nema drugih detalja o incidentu.

Snimke sa lica mesta prikazao je TV kanal 24 Hpras.

List Mundo povezuje incident sa neidentifikovanom ruskom letelicom iznad Baltičkog mora.

Kako su objasnili medijski izvori u bazi, reč je o „običnim akcijama ruske avijacije“. Još uvek nije poznato da li je reč o jednoj letelici ruskog vazduhoplovstva ili više njih.

Nakon odlaska NATO lovaca, konferencija za štampu je nastavljena.

„Našu konferenciju za štampu prekinuo je pravi izazov“, citirao je Nausedu portal litvanskog nacionalnog radija i televizije LRT.

Predsednik je primetio da je avion bio u vazduhu za manje od 15 minuta. Prema rečima ministra odbrane Litvanije Arvidasa Anušauskasa, lovci su poleteli „nakon što su dobili signal upozorenja“.

Španski premijer je takođe rekao da su prisutni bili svedoci „stvarnog slučaja onoga što se dešava, što opravdava prisustvo španske vojske i sedam španskih jurofajtera u Litvaniji“, ističući značaj ove misije za NATO.

Takođe je potvrdio posvećenost kraljevine zaštiti istočne granice Severnoatlantskog saveza, kao i „posvećenost španskog društva i španske vlade zaštiti teritorijalnog integriteta i bezbednosti prijateljske zemlje, savezničke države poput Litvanija “.

Sjauljaj je dom za 130 španskih vojnih lica i sedam španskih aviona Jurofajter, koji učestvuju u NATO-ovoj baltičkoj vazdušnoj patrolnoj misiji.

Ministarstvo odbrane Rusije više puta je izjavilo da se svi letovi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvode u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za upotrebu vazdušnog prostora.

kakav rat čeka Bajdena, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA