Najnovije

BUGARI PRISVOJILI OHRID: "Za vreme Tita, govorili ste da ste Jugosloveni"

Bugarska partija VMRO-BND predizbornu kampanju počela spotom u kojem se Ohrid predstavlja kao deo borbe za zaštitu bugarskog jezika.

Ohrid (Foto: Pixabay)

Oštra reakcija makedonskog ninistarstva spoljnih poslova. Na čelu bugarske stranke VMRO-BND nalazi se bivši ministar odbrane Krasimir Karakačanov, koji je tokom pregovora Skoplja i Sofije oko pitanja koja koče početak pregovora Severne Makedonije i EU zastupao prilično tvrd stav.

Karakačanov je tokom mandata u ministarstvu odbrane izjavljivao da "Makedonci mogu samo da misle da je Goce Delčev bio Makedonac", ali i naglasio da u međunarodnom pravu ne postoji argument "mislim", prenosi RTS.

"Tokom srpske okupacije i Tita vi ste sebe nazivali Jugoslovenima i to je vaše pravo, ali nemojte da kradete našu istoriju", poručio je Karakačanov, obraćajući se vlastima i građanima Severne Makedonije.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije osudilo je danas predizborne spotove objavljene u Bugarskoj koji, kako se ističe, izražavaju teritorijalne pretenzije i jednostrane osećaje pripadnosti i prisvajanja Severne Makedonije.

U saopštenju se navodi da objavljivanje predizbornih spotova u kojima su izražene teritorijalne pretenzije i jednostrani osećaj pripadnosti i prisvajanja druge susedne zemlje, "nije u duhu prijateljstva i poštovanja evropskih vrednosti kojima smo toliko zajedno posvećeni", prenosi agencija MIA.

Dodaje se i da se sve to dešava u trenutku napora za jačanje dijaloga i povećanje poverenja, a sve u funkciji poboljšanja dobrosusedskih odnosa.

"Očekujemo da će se zvanični predstavnici Republike Bugarske distancirati i osuditi takve postupke jednog od potencijalnih političkih učesnika u najvišem domu Bugarske", navodi se u reagovanju ministarstva.

Kako se srpska trobojka zavijorila na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA