Najnovije

DODIK PORUČIO: Ne plašim se hapšenja, ići ću u Sarajevo!

Milorad Dodik rekao je da je izlaz iz nastale krize zbog nametanja odluka Valentina Incka da se ista odmah povuče i stavi van snage.

Milorad Dodik. (Foto: Jutjub)

"Srpska se neće povući ni pedalj u ovoj političkoj borbi. Raduju me pojačana svest i odgovornost svih političkih faktora RS. Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ukoliko nas ovde slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti", kazao je u intervjuu za Novosti.

- Aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mesecima, godinama. Predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče. Kad se povuče, onda ćemo odlučivati šta dalje.

- Moguće je samo da se praksa nametnutih zakona i odluka poništi i da uđemo u dijalog o tome. Mi ne bežimo od dijaloga, ali to podrazumeava jasno da se kaže gde je mera i da se ljudima omogući sloboda govora, stava i političkog odnosa prema nekom pitanju. Sad je na onima koji su smislili problem da ga reše. Ukoliko suspenduju Inckovu odluku, možemo razgovarati. Ako nastave napade na RS, slede nove odluke i zakoni. I neka znaju da ćemo sprovoditi sve usvojene odluke. Odbijamo postupanje sudova i tužilaštva BiH po nametnutim zakonima, najavio je srpski član Predsedništva BiH.

On je komentarisao dolazak naslednika Incka, Nemca Kristijana Šmita, naglasivši da neće biti u Predsedništvu BiH kada se bude predstavljao. - Vidim da se Šmit ovde rasipa nekim optimizmom i pokušava da nametne neku agendu. Ono što Šmit najavljuje, nije nikada ni bila uloga visokog predstavnika u BiH. Pa, kakve veze ima visoki predstavnik sa pitanjem izbornog zakona, ili da se bavi pitanjima o načinu odlučivanja, ili ustavnim pozicijama, zapitao se Dodik i podsetio da čak ni Pedi Ešdaun nije ulazio u to.

On smatra da Šmit ne može da zabrani rad i smeni političare iz RS jer ne prihvataju nametnute zakone i dodaje da su se "ispucali stranci ovde i previše".

Milorad Dodik ističe i da nema strah od hapšenja kada bude išao u Sarajevo u Predsedništvo, što mu preti po Inckovom zakonu zbog negiranja genocida. Na sednicama Predsedništva BiH, na svako pitanje koje bude stavljeno pred mene, potegnuću pitanje vitalnog i nacionalnog interesa. Od zapisnika, pa do svih drugih odluka, glasaću protiv u prvom krugu, a u drugom potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, opisao je svoje buduće delovanje. 

Dodik je najavio i da će sa celom situacijom za nekoliko dana upoznati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer tada sledi sastanak rukovodstava Srpske i predsednika Srbije. " Na sastanku sa njim videću da li je moguće da na neki način približimo Republiku Srpsku zajednici mini-šengen, to jest otvorenom Balkanu", otkrio je. Kako je objasnio, zbog Sarajeva i muslimana koji su odbili da BiH bude deo ove regionalne inicijative, sad RS trpi štetu i kamioni stoje na Drini satima, umesto da brzo prolaze.

Uz podsećanje da je "Vučić ocenio da su atmosfera i poslednja dešavanja u BiH najteži od završetka rata", Dodik potvrđuje da je on apsolutno u pravu. Postignuto političko jedinstvo partija u Srpskoj potvrda je njegovog stava. 

RS će zaštititi svakog građanina od napada zbog nametnutih Inckovih rešenja, oformićemo advokatske timove i nikoga nećemo ostaviti na vetrometini. Policija RS imaće obavezu čim zakoni koje smo usvojili stupe na snagu da po njima postupa i štiti građane, istakao je Dodik.

On je potvrdio i da je bilo poziva iz stranih ambasada kad je Skuoština RS odlučila da odbaci Inckov zakon.- Zvali su da pitaju o čemu se radi, a imaju pokvareno predubeđenje da smo mi Srbi nešto krivi. Većina tih stranaca je takva. Bilo je i onih koji su rekli: Nemojte otići predaleko, nećemo se moći vratiti. Stranci misle da je ovo priča sa malo galame. U pogrešnom su ubeđenju da je ovo nešto sa rokom trajanja od nekoliko dana. Nije tako, rekoa je Milorad Dodik.

Dodik je zaključio da Valentin Incko, dosadašnji Visoki predstavnik ,  ne zaslužuje bilo kakav njegov dodatni komentar.

"O njemu je sve rečeno. Kad pogledamo genezu stradanja Srba u prošlosti, na ovim prostorima iza toga uvek stoji neki Austrijanac ili Nemac", zaključio je.

Pronađeni ostaci Arkanovog kumčeta? Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA