Najnovije

ODLUČUJUĆA BITKA: Krvave borbe avganistanske vojske sa talibanima, narod ostao bez vode i hrane (FOTO)

Borbe između avganistanske vojske i talibana nastavile su se i danas u područjima južnog i zapadnog Avganistana gde trenutno traju žestoki sukobi oko preuzimanja kontrole nad regionalnim centrima.

Avganistanska vojska. (Foto: Jutjub)

Prema navodima Bi-Bi-Si-ja, talibanski borci vrše veliku opsadu gradova koji ujedno predstavljaju i centre pojedinih regija u Avganistanu. Najveći sukobi trenutno se vode oko gradova Herat, Lashkar Gaha i Kandahara.

U Lashkar Gahu, glavnom gradu južne pokrajine Helmand, lokalni mediji prenose kako su talibani u ovom trenutku udaljeni samo nekoliko stotina metara od institucija regionalne vlasti.

Iako su izveštaji s terena govorili kako su talibani još u petak zauzeli institucije, komandant avganistanskih snaga je izjavio kako su snage ove države pokrenule neliko ofanziva koje su naterale talibane na povlačenje.

S druge strane, Kandahar se također nalazi u teškoj situaciji. Desetine hiljada građana je napustilo grad, a talibani su zauzeli položaje upravo u domovima stanovnika koji su napustili grad što takođe otežava avganistanskoj vojsci delovanje.

- Situacija se pogoršava iz sata u sat, a borbe unutar grada su najžešće u ovih 20 godina. Talibani Kandahar vide kao grad od kojeg mogu napraviti privremenu prestonicu. Ukoliko Kandahar padne, za njim će Avganistan izgubiti pet ili šest drugih provincija - piše Bi-Bi-Si.

U Heratu, lokalni novinari izveštavaju kako su se sukobi intenzivirali u poslednjih nekoliko dana, a talibanski borci su ušli u južne delove grada koji predstavlja važno ekonomsko čvorište Avganistana.

Stanovnici su poručili kako je u gradu sve manje mesta za koja se može reći da su sigurna, a lokalno stanovništvo je već formiralo vojne jedinice koje će se suprotstaviti talibanima.

Pored sukoba, Avganistanu u ovom trenutku usled svih dešavanja preti i humanitarna katastrofa. Delovi zemlje suočavaju se sa nedostatkom hrane, vode, a centri za raseljene osobe već su ispunjeni osobama koje beže od talibana.

Mentori iz SAD žestoko izribali Kurtija! Više o tome OVDE.

Izvor: Klix.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA