Najnovije

ZARADA U MILIJARDAMA DOLARA! Fajzer i Moderna žestoko povećali cene vakcina!

Kompanija Fajzer je podigla cenu svoje vakcine protiv koronavirusa za više od 25%, a kompanija Moderna za više od 10%, u najnovijim ugovorima sa Evropskom unijom, koja se suočava sa prekidima snabdevanja i zabrinutošću u vezi sa nuspojavama vakcina drugih proizvođača.

Vakcina. (Foto: pixabay. com)

Oba farmaceutska giganta će imati prihode od nekoliko desetina milijardi dolara ove godine, posle potpisivanja novih ugovora sa državama koje žele da obezbede dovoljne zalihe vakcina za potencijelni treći krug vakcinisanja, usred širenja veoma zarazne delta varijante koronavirusa.

Detalji ugovora koji je napravljen ove godine za ukupno 2,1 milijardu vakcina do 2023. godine, su ponovo dogovarani, pošto je treća faza ispitivanja pokazala da mRNK vakcine dve kompanije imaju veću efikasnost, u odnosu na jeftinije vakcine koje proizvode AstraZeneka i DŽonson i DŽonson.

Nova cena Fajzerove vakcine je oko 19,5 evra, u odnosu na prethodnu cenu od oko 15,5 evra, tvrdi Financial Times.

Cena Modernine vekcine je oko 21,5 evra, pokazuje ugovor, više od 19 evra, koliko je koštala u prethodnom ugovoru, ali manje od prethodno dogovorenih 24 eva, pošto je broj naručenih vakcina porastao, kaže izvor FT.

Taj izvor Fajnenšel tajmsa je rekao da su ove dve kompanije kapitalizovale svoju tržišnu moć i primenile "uobičajenu farmaceutsku retoriku"... "Vakcine rade, pa im je to povećalo vrednost".

Fajzer je prošle nedelje povećao procenu izveštaj o prihodu od vakcina za trećinu, na gotovo 34 milijarde dolara, pošto je prodaja vakcine protiv korone pomogla da se ukupna prodaja gotovo duplira.

Fajzer, koji deli profit sa svojim partnerom, nemačkom firmom BioNTech, očekuje da poveća cene vakcine posle kraja pandemije.

Ukupan prihod od prodaje Fajzerove vakcine u 2022. godine će biti, očekuje se, oko 56 milijardi dolara, dok je ta cifra za Modernu 30 milijardi dolara. AstraZenekina vakcina će se prodati za 15 milijardi dolara, pokazuju predviđanja.

Krvave borbe avganistanske vojske sa talibanima, narod ostao bez vode i hrane! Više o tome OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA