Najnovije

VLADIMIR PREBIRAČEVIĆ: Srpsko-ruski centar „Majak“ čuva tradicionalne vrednosti

Srpsko-ruski centar „Majak“ posebnu pažnju posvećuje i onome što nas definiše kao narode i koji je najvažniji deo naših identiteta a to je Pravoslavlje.

Srpsko-ruski centar ''Majak'' (Foto: Majak)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra '’Majak'’

Srpsko-ruski centar „Majak“ je mlada ali veoma aktivna organizacija koja deluje na teritoriji Srbije ali se uskoro širi na Crnu Goru i Republiku Srpsku za šta su pripreme u toku. Preko 1400 članova koliko trenutno okuplja Srpsko-ruski centar „Majak“ su najbolji znak da su ljudi u našim srpskim zemljama veoma naklonjeni tradicionalnim vrednostima i koji žele da se više pažnje i energije posveti očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, ali i da se čvršće poveže sa našim bratskim narodom na pravoslavnom istoku pre svega sa Ruskom Federacijom. Naši bratski odnosi koji traju koliko i naši narodi mogu da se unapređuju u svim sferama života na čemu Srpsko-ruski centar „Majak“ predano radi. Obeležavanje istorijskih datuma koji vežu naše narode je bitan segment negovanja kulture sećanja koji ima i edukativnu ulogu kako bi novi naraštaji bili informisani i o onim stvarima koje se ne nalaze u udžbenicima a koji zaslužuju svu našu pažnju. O našim ličnostima koje su obeležile epohe mora se voditi posebna pažnja posebno jer su dali ozbiljan pečat istoriji i kulturi naših naroda kao što je to na primer grof Sava Vladislavić Raguzinski i nikako se ne smeju prepustiti zaboravu.

Srpsko-ruski centar „Majak“ posebnu pažnju posvećuje i onome što nas definiše kao narode i koji je najvažniji deo naših identiteta a to je Pravoslavlje. Obilasci naših svetinja i pružanje mogućnosti članovima našeg centra da obiđu i vide ali i osete svu lepotu naših manastira i crkava je jedan od najvažnijih zadataka koji smo sebi postavili.

Učenje ruskog jezika koje se besplatno sprovodi u prostorijama Srpsko-ruskog centra „Majak“ je veoma važna aktivnost koja treba da pruži priliku za unaprađenjem znanja i onima koji nisu u mogućnosti da plaćaju kurseve jezika po školama. Organizovanje kulturnih i obrazovnih događaja je nešto što je u Srpsko-ruskom centru „Majak“ redovna aktivnost a nabrojaćemo samo neke od aktivnosti: Multimedijalna izložba povodom 60 godina leta u kosmos Jurija Gagarina, Pesničko veče RUS i Ja pesnika Boje Pižurice, Dečjeg uličnog performanasa Gagarin među Srbima, Pokloničko putovanje obilazak Manastira Jazak, Vrdnička Ravanica i Mala Remeta, Organizovanje pomoći u hrani i kućnoj hemiji Manastru Mala Remeta, Obilazak izložbe o grofu Savi Vladislaviću Raguzinskog, Obilazak Ruske crkve u Beogradu, Hrama Svetog Save, Crkve Svetog Marka, Projekat Galerija Majak pomoć slikarima u vreme pandemije, Obeležavanje i srpskih i ruskih verskih i nacionalnih praznika.

Srpsko-ruski centar „Majak“ ima odličnu saradnju sa Ambasadom Ruske Federacije u Srbiji sa kojom se svakim danom saradnja proširuje i produbljuje. Partnerskim odnosom kakav je uspostavljen svakim danom se rađaju nove ideje koje se realizuju i koje će se tek realizovati  kroz nove projekte koji su pred nama ali i u saradnji sa drugim organizacijama koje dele naše vrednosti.

O skandalu uperenom protiv Rusije pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA