Najnovije

TALIBANI PREGAZILI AVGANISTAN: Pad Kabula je pitanje dana

Talibanski borci za samo nedelju dana uspeli su da osvoje 15 od 34 glavna grada avganistanskih provincija. Zbog naglog napredovanja talibana i alarmantne situacije oko evakuacije zvaničnika zapadnih zemalja danas je sazvan hitan sastanak NATO saveznika, javio je AFP.

Talibani (Foto: RIA FAN)

Prema najnovijim informacijama, poslednji je pao je Tirin Kot, glavni grad provincije Uruzgan, a pre njega vlasti iz Kabula izgubile su kontrolu nad Kandaharom, kao i glavnim gradom provincije Herat Pol e Komri.

Upravo je provincija Herat bila slamka spasa od nasilnih talibana i strogog šerijatskog zakona jer je tu teritoriju branio čuveni komandant avganistanske milicije Mohamed Ismail Kan, poznatiji kao Lav od Herata koji se borio još protiv Sovjetskog saveza i bio je ključan član Severne alijanse, čije su trupe, uz podršku SAD, srušile talibane 2001.

Kan se je predvodio borce protiv talibana prethodnih nedelja, ali je na kraju morao da se preda “pod određenim uslovima”, zajedno sa provincijskim guvernerom i bezbednosnim zvaničnima, javio je Rojters, a prenosi B92.

Akcije talibana započele su simultano onog momenta kada su američki vojnici, a sa njima i svi ostali koji su bili u Avganistanu, napustili teritoriju te zemlje ostavljajući sve one Avganistance koji su radili za zapadne misije na milost i nemilost okrutnih talibana, koji ubijaju sve one koji se ogluše o njihove stroge zakone.

Sada postoji opasnost i od ulaska Al Kaide, inače proglašene za terorističku organizaciju, na teritoriju Avganistana čije vladine beznednosne snage gube teritorije iz sata u sat.

Prvi je to javno rekao britanski ministar spoljnih poslova koji je dodao da Britanija razmišlja da, ako se to desi i ako cela situacija sa Avganistanom postane preteća po zapad, vrati svoje trupe u Avganistan.

Međutim, iz Moskve je saopšteno da oni ne nameravaju da povuku svoje trupe iz Avganistana, a smatraju i da iza pada Kandahara, drugog po veličini avganistanskog grada zapravo stoji Amerika.

Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov rekao je da talibani nisu zauzeli Kandahar tokom borbi, već usled bekstva iste vojske koju su pripremali NATO i Sjedinjene Američke Države.

Rusi se inače nalaze na suprotnoj strani od talibana, nazivaju ih “pokret Taliban” i on je zabranjen u Rusiji.

Za razliku od američkog bezbednosnog zvaničnika, koji je želeo da ostane neimenovan i koji je rekao da je američki predsednik DŽo Bajden ka oi ostali kojih se to tiče, bio na vreme upozoren da će talibani samleti Avganistan za 90 dana, Rusi misle drugačije.

Kabulov smatra da zauzimanje prestonice Avganistana Kabula nije moguće, bar za sada. S druge strane, preneo je Sputnjik, on je ukazao in a to da je za destabilizaciju situacije u Avganistanu kriva i sama vlada jer odugovlači mirovne pregovore sa talibanima.

Šta Pentagon namerava da uradi u Avganistanu, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA