Najnovije

AMERIČKI MEDIJI OPLELI PO VUČIĆU: Autokratski predsednik je prsao

Autokratski lider Srbije Aleksandar Vučić izazvao je u utorak Tviter da mu uklone nalog, kao što je to bio slučaj sa Donaldom Trampom, nakon što je nekoliko medija pod njegovom kontrolom označeno od strane ove društvene mreže kao "povezani s državom" - piše ugledni američki list "Vašington post".

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

- Jedva čekam da mi na Tviteru zatvore nalog, tako da postanem još jedan Tramp na svetu - rekao je Vučić.

Tviter je, kako ovaj list podseća, u januaru obrisao nalog bivšeg američkog predsednika zbog opasnosti od daljnjeg podsticanja nasilja nakon što su njegove pristalice 6. januara upale u Kapitol SAD-a kada je izgubio na predsedničkim izborima.

Društvena mreža Tviter definisala je medije povezane s državom kao "medije u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom".

- S kim bi trebali sarađivati, tajkunima, lopovima i kriminalcima?" upitao je Vučić. "Najnormalnije je da sarađuju s Vladom."

Vučić je rekao da oznaka Tvitera nije ništa drugo do "cenzura".

Kako piše Vašington post, Vučić je bivši ultranacionalista, a čvrsto drži masovne medije u Srbiji od kada je došao na vlast pre 10 godina. Srpski provladini mediji, uključujući i državnu televiziju, redovno napadaju nekoliko preostalih nezavisnih medija u Srbiji, tvrdeći da ih kontrolišu korumpirani opozicioni političari ili zapadne ambasade, navodi list.

Vučić je čestitao svim medijima koji su na svojim nalozima dobili ovakvu oznaku na Tviteru, rekavši da "šire ideje slobodoljubivih".

Osim u Srbiji, ovakve oznake se pojavljuju i na brojnim Tviter nalozima širom sveta, uključujući SAD, Kinu, Francusku, Rusiju, Nemačku, Italiju, Japan, Saudijsku Arabiju, Španiju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

A pored Vašington posta, o Vučićevoj izjavi o Tviteru pisao je i njujorški "Dejli njuz", koji je rekao da je sprski predsednik "prsao" nakon ove odluke Tvitera.

Priliku da o ovom ispadu predsednika Vučića piše nije propustila ni američka kuća En-Bi-Si NJuz.

Na kojih pet pitanja vlast treba da odgovori, saznajte OVDE.

Izvor: Direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA